Cazanciuc: Vom ajunge la o formulă europeană în privinţa insolvenţei persoanelor fizice

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi că este "absolut convins" că se va ajunge la "o formulă europeană în ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice, dar după dezbateri foarte atente şi după o planificare realistă de intrare în vigoare a unui asemenea act normativ", potrivit Agerpres.

22 ian. 2015, 13:19
Cazanciuc: Vom ajunge la o formulă europeană în privinţa insolvenţei persoanelor fizice

„(…) Am spus de fiecare dată, inclusiv la dezbaterile pe Codul insolvenţei, trebuie să realizăm un echilibru rezonabil între creditor şi debitor. Din perspectiva noastră, credem că actualul Cod al insolvenţei realizează acest echilibru. Am ajuns la texte acceptate de toată lumea după multe dezbateri, după asistenţă a Băncii Mondiale, acordată Ministerului Justiţiei, pentru elaborarea unui proiect de act normativ, după ce am inclus toate categoriile profesionale în foarte multe dezbateri şi după dezbateri lungi în Parlament. Sunt absolut convins că vom ajunge la o formulă europeană în ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice, dar după dezbateri foarte atente şi după o planificare realistă de intrare în vigoare a unui asemenea act normativ”, a spus Cazanciuc, într-o conferinţă de presă la Ministerul Dezvoltării, în care s-au prezentat priorităţile pentru investiţii publice în domeniul justiţiei.

Ministrul Justiţiei a adăugat că cei care au discutat despre nevoia unui act normativ, care să intre în vigoare „de mâine”, nu s-au gândit „probabil” la infrastructura de instanţe care ar trebui să primească sute de mii de solicitări în ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice.

„Trebuie văzut dacă este absolut necesar să ajungi în instanţele de judecată cu o astfel de procedură, dacă nu s-ar putea face prin proceduri prealabile, înainte de instanţa de judecată, şi, doar în anumite cazuri excepţionale, să ajungi în instanţe. E doar o discuţie, e nevoie de o dezbatere foarte serioasă pentru un astfel de proiect”, a încheiat Robert Cazanciuc, întrebat fiind dacă este de acord cu o declaraţie pe acest subiect a unui membru al CSM.

Judecătorul Adrian Bordea, membru CSM, a susţinut miercuri, în dezbaterile de la Comisia juridică din Camera Deputaţilor pe proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, că sistemul judiciar nu poate să preia aproximativ un milion de dosare de insolvenţă şi că este nevoie de o modificare a structurii de personal şi a infrastructurii sistemului judiciar.