Cazul bebeluşilor cu SHU. Preşedintele ANSVSA, acuzat că a primit o maşină de la unul din furnizorii de lapte infestat

Mafia politică ar fi implicată în scandalul bebeluşilor bolnavi, informează România TV. Actualul şef al ANSVSA vine din Dolj şi a fost membru PNL. El ar fi luat şpagă ca să autorizeze una din fermele ce livrează lapte fabricii în care s-a descoperit bacteria care a dus la moartea a trei copii. Preşedintele ANSVSA respinge toate acuzaţiile care îi sunt aduse şi spune că nici nu putea să facă parte din echipa care s-a ocupat de autorizarea fermei respective.

RomaniaTV.net
02 mart. 2016, 14:28
Cazul bebeluşilor cu SHU. Preşedintele ANSVSA, acuzat că a primit o maşină de la unul din furnizorii de lapte infestat

Andrei Butaru a fost şeful DSV Dolj mai mulţi ani. Fost membru PNL, el a stat în post cu susţinerea partidului. Presa spune că unul dintre cei care l-au propulsat a fost europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

Ferma de la care provine laptele implicat în scandal a fost înfiinţată în 2006. Atunci, la conducerea DSV Dolj se afla Andrei Butaru. Gurile rele spun că în momentul în care a emis autorizaţia pentru înfiinţarea acestei ferme, Andrei Butaru ar fi primit o mică atenţie sub forma unui autoturism, potrivit unor surse citate de România TV.

Este vorba tocmai despre una dintre fermele care livra lapte fabricii din Argeş în care s-a descoperit bacteria E.coli. Cel puţin patru dintre bebeluşii care s-au îmbolnăvit au mâncat brânză proaspătă de vaci produsă cu lapte din această fermă.

În mâinile lui Andrei Butaru, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se află sănătatea a milione de oameni. El a fost numit în această funcţie în luna februarie, de premierul Dacian Cioloş.  Rezultatele testelor care s-au făcut pe alimente în cazul crizei bebeluşilor bolnavi au fost centralizate tocmai de ANSVSA, structura condusă acum de fostul liberal Andrei Butaru.

Cum se apără Butaru

Andrei Butaru respinge acuzaţiile şi spune că nu a beneficiat de favoruri materiale pentru a autoriza ferma respectivă. „Nu este posibil aşa ceva pentru că eu eliberez doar un document de înregistare sanitar-veterinară, care se eliberează în baza unui referat întocmit de alţi colegi. Niciodată directorul unei direcţii sanitar-veterinare nu se duce în teren să constate anumite lucruri. Aceste documente se întocmesc de colegii medici veterinari din zona respectivă şi propun spre autorizare unităţile respective. Nici vorbă să fi primit un autoturism. Cum puteam să primesc un autoturism de la un fermier la vremea aia? Niciodată nu a planat niciodată măcar o suspiciune asupra mea. Este o chestiune care datează de 10 ani, ar fi apărut până acum ceva. Eu cu fermierul acela m-am văzut o dată în viaţă”, a declarat Andrei Butaru la România TV.

Între timp, ancheta ANSVSA continuă în Dolj, Argeş şi Bacău. „Noi ne-am făcut datoria să facem analizele necesare, care ne-au fost date de Ministerul Sănătăţii. Am făcut analizele pe care dumnealor nu le puteau face şi le-am transmis datele. De concluziile anchetei se ocupă dumnealor”, a explicat Andrei Butaru.