Cazul Ciomu la Iaşi: un medic i-a ars penisul pacientului

Judecătorii Curţii de Apel au finalizat dosarul celei mai cunoscute culpe medicale de la Iaşi, cea de la Spitalul de Copii în urma căreia un băieţel a rămas mutilat pe viaţă. Sentinţă definitivă: familia micuţului va primi peste 200.000 de euro daune, iar suma ar urma să fie plătită în solidar cu spitalul. 

27 nov. 2019, 06:47
Cazul Ciomu la Iaşi: un medic i-a ars penisul pacientului

Curtea de Apel Iaşi a pus punct unuia dintre cele mai cunoscute dosare de malpraxis din ultimii ani, de la Iaşi. Reputatul medic pediatru Bogdan Savu, de la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta“, a fost obligat să achite, alături cu unitatea medicală, daune morale de 200.000 de euro şi daune materiale de 16.000 de euro, după ce, în 2008, doctorul a ars penisul unui bebeluş, în timpul unei proceduri. Decizia Curţii de Apel vine după ce, acum un an, Judecătoria Iaşi stabilise aceleaşi daune morale, însă daune materiale mai mari, de 40.000 de euro. Pe latură penală, medicul Savu a fost judecat pentru neglijenţă în serviciu, însă fapta s-a prescris.

Fapta de malpraxis a medicului Savu ar fi avut loc în 2008, însă a ajuns în vizorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi abia în 2013, după ce părinţii victimei au depus o plângere.

Potrivit rechizitoriului, mama copilului, Mihaela M., a mers cu acesta, în noiembrie 2008, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Femeia era îngrijorată că pruncul său avea o inflamaţie în zona penisului. Băieţelul, care la acel moment avea 27 de săptămâni, a fost diagnosticat cu fimoză congenitală, medicii recomandând familiei o intervenţie chirurgicală ce urma să fie realizată prin electrocauterizare. În timpul intervenţiei, al cărei scop era practic circumcizia băieţelului, electrocauterul a provocat arsuri de gradul I şi II în partea dorsală a penisului bebeluşului. În timpul anchetei s-a demonstrat că vina pentru incident i-ar fi aparţinut medicului.

„În concret, culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca Gimmi Alphatom 400, în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecinţa producerii unei plăgi arse de gradul I-II la nivelul feţei dorsale a penisului, fiind afectate aspectul şi funcţionalitatea acestuia“, au precizat procurorii. 

Conform fişei postului, medicul Savu, „răspundea de buna utilizare a aparaturii medicale“ şi avea obligaţia să se asigure că aparatul funcţionează la parametri normali, înainte de a începe procedura.

Bogdan Savu a precizat, în timpul audierii de la Parchet, că nu este vinovat de comiterea faptei şi că bebeluşul ar fi fost rănit din cauza unei presupuse defecţiuni a electrocauterului.

„Inculpatul Savu Bogdan a recunoscut că leziunile traumatice suferite de pacient ca urmare a intervenţiei chirurgicale din data de 20.11.2008 au fost cauzate în contextul antemenţionat, cu precizarea că, de fapt, electrocauterul ar fi suferit o defecţiune pe perioada procesului de cauterizare, fiind respectată procedura standard de operare a tehnicii medicale“, se menţiona în rechizitoriu.

Savu a mai spus că, în timpul intervenţiei, a iniţiat procedura utilizând aparatul la intensitatea sa minimă, însă, când a observat că acesta nu produce efectele aşteptate, a setat treapta următoare, moment în care instrumentul a produs un curent de o intensitate excesivă, ceea ce a dus la provocarea arsurilor.