CAZUL CÎRSTOVEANU Celebrul medic este acuzat că că a făcut experimente pe un copil născut prematur. Cum se apără şi unde a greşit

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, este în centrul unui scandal uriaș. Părinții unui copil născut prematur au reclamat lipsa de empatie a doctorului și comportamentul etic, manifestat de acesta pe parcursul a opt luni, cerând Colegiului Medicilor să se pronunțe dacă este vorba și de malpraxis.

05 oct. 2021, 13:34
CAZUL CÎRSTOVEANU Celebrul medic este acuzat că că a făcut experimente pe un copil născut prematur. Cum se apără şi unde a greşit

Cătălin Cîrstoveanu, numit de presă „Îngerul Copiilor” și renumit în special pentru drumurile pe care le-a făcut des în străinătate, ducând copii bolnavi la tratamente, este subiect de anchetă penală la Parchet. Părinții unor băieți gemeni, născuți prematur, au reclamat lipsa de empatie a medicului care l-a luat în îngrijire pe cel care supraviețuise, precum și efectuarea unor experimente de care nu au știut și nu și-au dat acordul.

CAZUL CÎRSTOVEANU Celebrul medic este acuzat de părinţi că că a făcut experimente pe un copil bolnav

„În timpul internării copilului meu, în cadrul Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii M.S. Curie, dr. Cîrstoveanu a administrat medicație off-label copilului, fără a avea consimțământul informat al pacientului sau al reprezentantului legal. În toată această perioadă a procedat la efectuarea unor experimente medicale, constând în terapie cu unde electromagnetice prin lipirea cu leucoplast a unor cilindri de cupru de palmele copilului și filmându-l, conform propriilor spuse, cum ridica acești cilindri, despre care dr. Cîrstoveanu afirma că sunt grei și că copilul are forță”, se arată în plângerea penală depusă de părinți la Parchet și la Colegiul Medicilor.

Nelu Tătaru trimite corpul de control la Spitalul Marie Curie în cazul celor 30 de bebeluşi morţi din cauza lipsei banilor pentru tratamente

Părinții au anexat mai multe înregistrări ambientale cu medicul de la Marie Curie, pe care le-au remis redacţiei EVZ, alături de alte acte care să probeze de ce s-a revoltat împotriva celebrului medic. Întrebat ce diagnostic are copilul, medicul a răspuns „Duceți-vă și întrebați pe alții mai deștepți. Noi știm ce boală este!”. Diagnosticul nu a fost menționat, iar tatăl susține că în opt luni nu a fost informat asupra concluziilor medicale.

Citat din transcriptul atașat la plângerea penală:

Tatăl: Când ați detubat copilul erați foarte încântat, cu toată lumea cu care ați vorbit.

Cîrstoveanu: Da, am voie să fiu optimist în viață.

Tatăl: Să fiți optimist? Ne-ați spus nouă de fiecare dată, copilul e… vreți să vă spun ce mi-ați spus ultima oară, când v-am întrebat de CT? Mi-ați spus: „Ce vreți, să vă spun că copilul ăsta are viață în el? Are viață în el, ce să îi facem?”. Asta mi-ați spus!

Cîrstoveanu: Da! Da! Da, așa este!

Tatăl: Și acuma veniți și îmi spuneți că copilul meu este pe un trend negativ de la început?

Cîrstoveanu: Da, da, da. Așa este!

Cum s-au petrecut „experimentele medicale” pe care le reclamă părinții

Cătălin Cîrstoveanu a răspuns EVZ şi a explicat că metodele „experimentale”, care nu au fost trecute în fișa copilului, au venit din dorința de a ajuta.  „Le-am spus că nu se poate rezolva problema copilului… Pentru că totul a fost făcut aproape off label, să spunem așa, cu surfactant peste surfactant, administrat nebulizări, heparină off label, anticoagulante off label timp de luni de zile…  Trebuia să-l las să moară. Și era conform. Ați înțeles? Ăsta era normalul!”.

În fișa copilului există o foaie scrisă olograf de tată, prin care se aprobă orice metodă de tratament off label pentru rezolvarea trombului, nu pentru altceva. Această fișă nu absolvă medicul de a cere consimțământul înainte de aplicarea unor proceduri „experimentale”, potrivit părintelui, care e de meserie avocat.

Spitalele din România, afectate de zece incendii în mai puţin de un an. Val de tragedii în secţiile ATI

Tatăl: Dvs. ați spus așa: „Să ne gândim, să refuzăm resuscitarea pentru că acest copil va muri și că alți părinți au optat pentru treaba asta, da?, au optat pentru treaba asta și ați ținut cont de dorința lor”. Asta ați spus!

Cîrstoveanu: Unii. Unii, da!

Tatăl: Dvs ați spus că țineți cont de ceea ce spus părinții, să nu resuscitați, și așa poate fi favorizat într-un fel sau în altul.

Cîrstoveanu: Mi s-a întâmplat de câteva ori…

Trebuie precizat că legea nu permite luarea unei astfel de decizii, nici de către părinte, nici de către medic. Mai mult, Cătălin Cîrstoveanu a mers și mai departe și a adus elemente din viața personală a părinților în discuțiile care trebuiau să se rezume doar la actul medical.

Citat din transcriptul atașat la plângerea penală:

B.M. (medic din cadrul echipei lui Cătălin Cîrstoveanu): Îmi pare tare rău că aveți discuțiile astea și că am ajuns la…

Tatăl: Da, și mie îmi pare rău, doamna doctor, cu dvs nu am avut niciodată nicio problemă, dar în momentul în care domnul doctor își permite să îi spună că nu este o mamă bună, iar faptul că ceea ce spun eu nu este suferința unui părinte, că el a văzut suferință și știe ce și cum e suferința, și la mine nu e suferință, mă scuzați dar… adică astea nu sunt discuții nici etice, nici deontologice, nici profesioniste, din partea unui medic.

B.M.: Da, cred că a vrut să zică cumva altfel… pentru că…

Tatăl: Asta a spus, doamna doctor, și dvs ați fost aici.

B.M.: Știu, că eram aici… A vrut să zică ceva de genul, dacă ați fi stat 24 de ore, dar nu a vrut să fie o acuzație…

Cum se apără dr. Cîrstoveanu

Cătălin Cîrstoveanu neagă toate afirmațiile părinților: „Astea sunt interpretările dânșilor. Cum pot să spun eu despre mama că e proastă? Niciodată nu aș face așa ceva. Într-adevăr, pot să spun următorul lucru: în ziua în care copilului i s-a deschis toracele… Am spus, într-adevăr, în ziua în care i-am rugat să stea lângă copil. I-am rugat să stea la operație, mi-au spus că ei nu pot sta la operație. Bun, au plecat. I-am rugat să stea în momentele grele. Au spus că ei nu stau”.

Analizând pasajele din ghidul de etică și deontologie în paralel cu probele furnizate de părinți și declarațiile oferite de către medic, se poate spune că dr. Cătălin Cîrstoveanu a eșuat în a respecta acordul pacienţilor faţă de tratament și competența etică. Decizia finală o vor lua însă Parchetul şi Colegiul Medicilor.