Cazul crimelor de la Caracal. Soluţia unui primar pentru a evita tragedii similare

Cazul crimelor de la Caracal. Alexandra, ultima victimă a criminalului de la Caracal, a sunat de trei ori la 112, fără ca sistemul STS să o poată localiza și astfel să permită polițiștilor să o salveze. Astfel de cazuri ar putea fi preîntâmpinate pe viitor dacă la nivel național s-ar implementa soluția adoptată în Sectorul 5 al Capitalei, care și-a dovedit din plin eficiența.

RomaniaTV.net
31 iul. 2019, 09:45
Cazul crimelor de la Caracal. Soluţia unui primar pentru a evita tragedii similare

Recent, s-a împlinit un an de la implementarea programului „Copiii noștri, în siguranță”, inițiat de primarul Sectorului 5, Daniel Florea. În cadrul acestui proiect, Primăria Sectorului 5 a oferit 5.000 de ceasuri cu buton de panică și localizare prin gps tuturor elevilor din ciclul primar ai căror părinți au făcut solicitare. În acest program au intrat inclusiv copiii edilului, după cum mărturisește Daniel Florea. Primarul a povestit cum a ajuns să inițieze acest proiect de succes.

„În urma mediatizării unor cazuri de agresiune împotriva minorilor, ca părinte și primar, am gândit un program care să confere mai multă siguranță copiilor noștri. Am inițiat o largă consultare cu comitetele de părinți, cadrele didactice și conducerea unităților de învățământ. Cu acceptul tuturor factorilor implicați, cu respectarea tuturor prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal, am oferit 5.000 de ceasuri cu buton de panică tuturor elevilor din ciclul primar care au solicitat – inclusiv copiii mei, din toate unitățile de învățământ din Sectorul 5. Ceasul cu buton de panică, softul acestuia și asistența tehnică sunt puse gratuit la dispoziția părinților de către Primăria Sectorului 5″, a scris pe Facebook Daniel Florea.

Potrivit acestuia, ceasurile permit localizarea cu precizie a copiilor, părinții putând oricând să alerteze Poliția Locală, în cazul în care micuții se abat de la traseu. „Există posibilitatea ca părintele să alerteze dispeceratul Poliției Locale, în cazul în care copilul apasă butonul de panică, iar locația în care se află acesta să fie determinată în timp real de GPS. În această lume nebună, în care pericolul pândește permanent, suntem datori să oferim copiilor noștri o șansă în plus. Funcția de alertare a ceasurilor constă în transmiterea unui SMS sau efectuarea unui apel voce prin intermediul ceasului, către telefonul părintelui. (…)

Funcția de localizare constă în posibilitatea că părinții să monitorizeze în orice moment prin intermediul unui telefon de tip smartphone locația exactă în care se află copilul”, a explicat edilul. Serverele se află la Dispeceratul Poliției Locale Sector 5 și deservesc toate camerele de luat vederi din toate locațiile publice din sector (aproximativ 400 de camere) și toate camerele video din toate unitățile de învățământ din sector, constituind cel mai modern sistem integrat de supraveghere video din țară.