Cazul Dan Şova, discutat la CCR. Anunţul făcut de şeful Curţii, Augustin Zegrean, înaintea şedinţei

Curtea Constituțională a României discută, miercuri, sesizarea PNL referitoare la reluarea votului la Senat în cazul cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Şeful CCR, Augustin Zegrean, a refuzat să comenteze subiectul înainte de consultările cu colegii săi, dar a precizat că decizia Curţii va fi luată în funcţie de prevederile constituţionale.

24 iun. 2015, 07:48
Cazul Dan Şova, discutat la CCR. Anunţul făcut de şeful Curţii, Augustin Zegrean, înaintea şedinţei

Senatorii PNL au atacat la CCR hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului din 2 iunie referitoare la reluarea votului în cazul Șova.

„Așa cum am spus de la început, din luna martie, PSD a tratat acest subiect într-un mod abuziv. Iată că evenimentele din ultima perioadă ne lămuresc, dacă vreți, din ce cauză domnul Ponta și PSD au fost interesați să prelungească și ar fi făcut-o în continuare dacă noi nu făceam acea presiune în sensul respectării legii. Din păcate, ei au forțat din nou Regulamentul și toate prevederile pe care noi ne bazăm, tratând cu lipsă de respect, dacă nu cu aroganță, legislația din țara asta. Așteptăm ca membrii CCR să se pronunțe și noi suntem încrezători că rezultatul va fi acela că prin votul repetat sau prin interpretarea (votului — n.r.) din prima hotărâre dată de Senat, practic, conducerea Senatului a creat un alt efect juridic”, a afirmat senatorul Cătălin Boboc.

Senatorul PNL Marinică Dincă a explicat că, prin contestația depusă, PNL solicită să se respecte dispozițiile constituționale pe care CCR le-a invocat în decizia referitoare la hotărârea din 25 martie a Senatului.

Şeful CCR, Augustin Zegrean, a refuzat să facă prea multe comentarii înainte de şedinţa de miercuri a Curţii. Întrebat dacă CCR poate să recomande Senatului să mai facă ceva, după ce la ultima decizie nu s-a spus fără echivoc dacă Senatul trebuie să reinterpreteze sau să reia votul în cazul lui Dan Şova, Zegrean a răspuns că totul trebuie făcut în limitele permise de Constituţie, rezultatul urmând să fie anunţat la ora 14.00.

Cererea ministrului Justiției privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Șova a fost respinsă de Senat pe 2 iunie, după reluarea votului în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat în 25 martie în acest caz.