CAZUL DAN ŞOVA. Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului: Proiectul de hotărâre va spune DA sau NU

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a declarat, joi, că proiectul de hotărâre în cazul Dan Şova va fi redactat cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare în comisie. Chelaru a explicat că votul nu putea fi interpretat, aşa cum a cerut PNL, explicând că ar fi fost ca într-un meci de fotbal, când "în prima repriză am juca după un regulament, la pauză schimbăm regulamentul şi jucăm cu alt regulament".

28 mai 2015, 08:06
CAZUL DAN ŞOVA. Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului: Proiectul de hotărâre va spune DA sau NU

Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei Juridice să vină până marţea viitoare cu un proiect de hotărâre articulat în cazul imunităţii lui Dan Şova.

Senatorul Ioan Chelaru precizează că „acest proiect de hotărâre va fi redactat probabil la începutul săptămânii viitoare în comisie, el va spune DA sau NU, în raport de numărul de voturi care va fi obţinut în comisie”.

„Comisia este formată din 11 colegi, deci vom vedea. Oricum, vreau să vă spun că propunerea respectivă şi votul în comisii este consultativ pentru plen şi plenul va fi cel care va hotărî, bănuiesc că marţi după-amiază va fi o şedinţă de plen pentru a se stabili exact şi a se lua o decizie finală”, a precizat Chelaru.

CITEŞTE ŞI CAZUL DAN ŞOVA. PNL: Tăriceanu riscă acuzații de ABUZ în serviciu

Întrebat cum i se pare ideea PNL ca votul din 25 martie să fie reinterpretat, adică avizul negativ să devină pozitiv, Ioan Chelaru a răspuns: „Nu mi se pare corectă ideea, pentru că dacă o hotărâre a fost declarată neconstituţională, ea fost declarată neconstituţională în întregul ei, asta înseamnă şi în procedura care a dus la obţinerea ei. Şi atunci, dacă CCR a spus legislaţia în baza căreia aţi dat hotărârea respectivă nu a fost constituţională, eu nu pot acum să spun pe jumătate din procedură a fost bine, pe jumătate nu. Ştiţi cum este, ca şi cum într-un meci de fotbal în prima repriză am juca după un regulament, la pauză schimbăm regulamentul şi jucăm cu alt regulament”.

Cererea procurorilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova a fost respinsă de Senat prin votul din luna martie, pentru că nu a primit votul majorităţii senatorilor aleşi, chiar dacă cei mai mulţi parlamentari din sală au votat „pentru”.

Ulterior, Curtea Constituţională a declarat votul neconstituţional, fiind sesizată de PNL, care spunea că votul trebuia dat în funcţie de majoritatea senatorilor prezenţi la şedinţă.