Cazul Daniel Horodniceanu se repetă. Cine sunt polițiștii care l-au oprit în trafic și de ce beneficiază de prezumția de veridicitate

Cu ceva timp în urmă, Daniel Horodniceanu a fost oprit de poliție în trafic și a reclamat faptul că acest lucru s-a întâmplat fără un motiv real. Acum un alt caz similar a avut lor, iar șoferul a contestat sancțiunile primite. Tribunalul București nu i-a dat câștig de cauză, invocând prezumția de veridicitate, de care beneficiază constatările polițiștilor.

09 mai 2023, 17:56
Cazul Daniel Horodniceanu se repetă. Cine sunt polițiștii care l-au oprit în trafic și de ce beneficiază de prezumția de veridicitate

Un caz similar cu al procurorului Horodniceanu a fost soluționat recent de către Tribunalul București. Este vorba despre un caz în care un șofer de BMW a fost oprit, chipurile „fără motiv” și amendat pentru că folosea telefonul și nu purta centura de siguranță. Într-un final, Tribunalul București le-a dat dreptate polițiștilor.

Citește și: Daniel Horodniceanu a intervenit și când a fost soția oprită în trafic. Noi detalii halucinante. „Chiar nu o cunoșteau pe soția mea?”

În procesul prin care contesta sancțiunea polițiștilor, șoferul a arătat că a fost oprit fără motiv și amendat pentru faptul că folosea telefonul și nu purta centura de siguranță. Acest lucru s-ar  fi întâmplat după ce acesta a depășit mașina de Poliție. În cadrul procesului șoferul a mai arătat că „situația de fapt nu este sub nicio formă cea relevată în procesul-verbal contestat”.

Totuși, se pare că realitatea a fost alta.  Șoferul, „aflându-se la volanul autoturismului marca BMW, a depășit un echipaj de politie, aflându-se pe alta banda de mers pe același sens, aceștia deplasându-se cu o viteza mult sub 50 km/h, şi la momentul în care se afla paralel cu autospeciala de Politie Rutieră, a existat un schimb de priviri între el și agentul de poliție care se afla la volanul autoturismului”.

Acesta a mai explicat în fața instanței faptul că după ce a trecut de echipajul de poliție „a fost depăşit şi somat prin semnale acustice si luminoase să îi urmeze şi a parcat în afara părţii carosabile, în spatele acestora”. Din cauza faptului că nu înțelegea care este motivul pentru care a fost oprit, fiind convins că acest lucru s-a întâmplat fără motiv, șoferul „a început să filmeze cu telefonul”.

Șoferul nu a primit câștig de cauză, nici în prima instanță, nici în apel, judecătorii dând dreptate Poliției. S-a pus problema că faptele pentru care șoferul a fost sancționat au fost constatate de către polițist, iar aceste constatări se bucură de prezumția de veridicitate, în acest caz nefiind nevoie de alte probe suplimentare. Când ne confruntăm cu o astfel de situație, persoana care trebuie să demonstreze că realitatea a fost diferită de relatarea polițistului, este șoferul.

Daniel Horodniceanu a fost pus într-o situație similară

Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, a trecut printr-o situație similară, fiind oprit în trafic de către polițiști. Acestea le-a reproșat autorităților “tupeul de a opri un procuror care a condus structura de crimă organizată”.  Aceste afirmații au fost filmate și ulterior au ajuns în spațiul public, moment în care Daniel Horodniceanu a declarat că a fost oprit fără niciun motiv, dat fiind că nu a încălcat legea în vreun fel. Mai mult, acesta este de părere că această întâmplare este „o scenetă bine pusă la punct”, care ar fi fost filmată „probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam”. Cei doi poliţişti care l-au oprit în trafic pe Horodniceanu sunt Petru David şi Tudor Lupu.

Citește și: Averea pe care o are Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT. Case, maşini, bani în conturi şi investiţii