Cazul Dobre, tranşat peste o lună. Juriştii Camerei au termen data de 10 septembrie pentru raport

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să trimită Comisiei juridice solicitarea Parchetului ca deputaţii să permită începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Paul Dobre, deputat PNL şi fost ministru delegat al Administraţiei.  Potrivit preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, s-a stabilit ca raportul Comisiei juridice să fie finalizat până în data de 10 septembrie, juriştii Camerei urmând să se reunească în şedinţă la 27 august.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 13:02
Cazul Dobre, tranşat peste o lună. Juriştii Camerei au termen data de 10 septembrie pentru raport

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că cererea a fost trimisă Comisiei juridice în vederea elaborării unui raport. După ce membrii acesteia vor lectura documentele provenite de la Parchet, comisia se va reuni în şedinţă pe 27 august pentru elaborarea raportului. În consecinţă, plenul ar putea fi convocat să se pronunţe asupra raportului în prima săptămână din luna septembrie.

Zgonea a arătat că o eventuală convocare a unei sesiuni extraordinare ar fi constituit o antepronunţare a Camerei Deputaţilor în ceea ce priveşte începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Paul Dobre. „Dacă aş convoca o sesiunea extraordinară, ar însemna că ne-am antepronunţat, câtă vreme nu avem un raport al comisiei juridice”, a spus preşedintele Camerei.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a cerut Parlamentului, pe 10 august, aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre.

„Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În comunicat se arată că „există indicii că Victor Paul Dobre i-a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor. Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional”.

„În cauză s–a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari”, se mai arată în comunicat.