Cazul lui Alexandru Găzdac reintră în atenția autorităților. Tânărul a fost împușcat de 6 ori de către polițiștii din București chemați să îl liniștească: „Ne-a amenințat cu un cui”

Un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost împușcat în urmă cu doi ani, de 6 ori de polițiștii bucureșteni chemați să-l liniștească pe tânărul confuz, care umbla în toiul nopții desculț și îmbrăcat doar în boxeri, prin blocul în care locuia.

23 aug. 2022, 13:49

Procurorii au decis după doi ani de procese, să claseze dosarul, morții lui Alexandru Găzdac dar, în urma apelului avocatului familiei, un judecător a dispus reluarea urmăririi penale.

Jurnaliștii de la Libertatea au făcut public firul evenimentului din noaptea fatidică în care Alexandru Găzdac a murit împușcat, dar și al intervenției autorităților în acest caz.

În noaptea de 22 aprilie 2020, în plină stare de urgență de COVID, un bărbat de 37 de ani, care purta doar o pereche de boxeri pe el, a coborât la parterul complexului rezidențial unde locuia.  Alexandru Găzdac, debusolat, urca și coboara de la un etaj la altul încercând diferite uși. Acesta se pare că nu-și mai amintea care era apartamentul său.

Bărbatul avea căștile în urechi, iar în mâini ținea niște chei, mobilul, o foarfecă de bucătărie și un mic obiect metalic, pe care diferiți martori aveau să-l descrie mai târziu drept: „un cui”, „o pilă”, „o tijă”, „sulă”, „o sârmă ascuțită”.

„El folosea sârma aia ascuțită, pentru că era ruptă clanța de la ușa apartamentului său. Ca să poată deschide, băga sârma aia, ridica butucul și descuia ușa”, a explicat paznicul blocului, Marin Crețoi, pentru Libertatea.

Încercarea bărbatului de a-și găsi apartamentul i-a alarmat pe vecini dar și pe managerul blocului care știa că Alexandru se confrunta cu unele probleme emoționale, întrucât acesta a mai fost internat în 2019, timp de 15 zile la Spitalul Obregia după un episod pshotic acut. Așa că managerul i-a cerut paznicului blocului să apeleze la 112.

La fața locului nu a ajuns nici o ambulanță motivul este unul simpu ”ambulanța nu vine să îl caute prin bloc”, este răspunsul sec oferit de operatorul serviciului de urgență. Astfel primul echipaj care a ajuns în locația respectivă a fost cel al forțelor de ordine, format din 4 polițiști și un jandarm. Acesta a fost urmat trei minute mai târziu de un alt echipaj, cu încă trei polițiști și un jandarm. În total, 9 oameni din forțele de ordine au răspuns apelului.

Paznicul blocului le-a arătat acestora unde e ascensorul și chiar în acel moment, liftul s-a deschids și în el se afla tânărul, care ținea încă în mâini cele două obiecte ascuțite.

„Mai speriat a fost Alexandru când a văzut o șleahtă de oameni. Normal că s-a panicat”, se completează paznicul și vecina lui Alexandru.

În fața grupului de polițiști, Alexandru se sperie și începe să strige: „Covidu! Covidu!”. Agenții i-au cerut să lase din mână foarfeca și cuiul, dar el refuzat. Doi polițiști, Viorel Vlășceanu și Vlăduț Tudorache, au intrat cu el în lift și au încearcat să-l imobilizeze.

„S-a speriat și a început să țipe după ajutor. Pe urmă, a început să strige că are Covid. S-a așezat pe spate și lovea cu picioarele. Unul dintre polițiști (n.r. – Vlăduț Tudorache) a picat peste el și, în momentul ăla, Alexandru l-a julit cu ce avea el în mână”, își amintește Marin Crețoi, paznicul care a văzut scena.

„Am reușit să-l punem la pământ, dar n-am reușit să-i imobilizăm mâinile, întrucât lovea cu ele și cu obiectele pe care le avea în direcția noastră”, a declarat polițistul Viorel Vlășceanu în fața procurorilor. Agentul Viorel Vlășceanu avea 22 de ani, în 2020.

Alexandru dădea din mâini și din picioare și striga: „Covid! Covid! Lăsați-mă”, a confirmat și polițistul Eugen Nicolae.

„Pe Tudorache a reușit să-l rănească la mână”, mai scrie Vlășceanu în declarația sa.

O parte din polițiști au încercat să-l tragă de picioare pe Alexandru din cabina liftului, dar nu au reușit.

Acesta făcuse sporturi de contact și era într-o formă fizică bună. Pentru că nu au putut să îl imobilizeze, Vlășceanu folosește spray-ul lacrimogen. Filmările arată cum polițiștii se retrag din lift din cauza gazului.

În acest moment, Alexandru încearcă să plece cu ascensorul. Ca să-l oprească, Vlășceanu a pus piciorul în dreptul ușilor și s-a rănit la genunchi.

Când polițistul Vlăduț Tudorache a revenit în raza camerelor de filmat, s-a văzut destul de clar că a fost rănit la mână. Potrivit raportului medico-legal consultat de ziar, „leziunile pot avea caracter de autoapărare și nu pun în primejdie viața victimei”.

Alexandru a fugit pe scări. Polițiștii s-au răspândit și apoi au început să îl caute pe la diferite etaje, pe cele două rânduri de scări. „Are corespondent scara 1 cu scara 2. Când ei ajungeau la etajul 2, el era la 3 pe partea cealaltă – și tot așa”, spune Marin Crețoi.

La un moment dat, patru polițiști au ieșit din bloc și s-au întors, dar nu cu mâna goală doi dintre ei având câte o scândură de lemn, iar un altul avea un baston de tip tonfă, pe care l-a luat din mașină.

„Nu am folosit aceste bucăți de lemn asupra individului”, a scris Vlăduț Tudorache în declarația sa. Polițiștii i-au cerut paznicului ceva de autoapărare, dar acesta nu avea, așa că le-a dat „bețele de lemn”, susțin polițiștii.

Cei patru s-au întors pe scări, alături de ceilalți colegi. Între etaje, Tudorache a mai folosit  o dată spray-ul lacrimogen, dar fără să aibă efecte asupra bărbatului care fugea.

Agentul Vlăduț Tudorache l-a prins din urmă pe Alexandru, pe treptele dintre etajele 13 și 14, ultimul nivel al blocului. În acel moment, locatarul tulburat mai avea supra lui doar cheile și cuiul. Foarfeca îi căzuse în confruntarea din lift.

Polițistul Tudorache i-a cerut să arunce obiectele din mâini, a povestit jandarmul Ciprian Năstasă, care a văzut întreaga scenă de pe casa scării, de la un etaj mai jos.

„Bărbatul nu s-a conformat, ne amenința că o să ne înjunghie pe toți, atât verbal, cât și printr-o mișcare cu ambele brațe înainte”, povestește jandarmul, în declarația lui după eveniment. Spune că, la început, nu l-a observat pe Alexandru Găzdac să se apropie în vreun fel de polițist.

Camerele de supraveghere au surprins numai imaginile momentului nu și sunetul, deci nu pot confirma sau infirma schimbul de replici dintre Alexandru și oamenii legii.

Conform autorităților, Tudorache a scos pistolul și a spus de două ori: „Stai, că trag”. Alexandru nu s-a mișcat. „A rămas în aceeași poziție, paralel cu Tudorache, simulând înjunghierea noastră”, a scris Năstasă.

Apoi, dintr-odată, „bărbatul s-a îndreptat în viteză către Tudorache”, a scris Năstasă, în declarația sa. Celălalt martor, polițistul Petre Florin Alexandru, descrie un pic diferit același moment: „Bărbatul s-a deplasat normal spre agentul Tudorache”.

Când Alexandru s-a apropiat la doi metri, Tudorache a tras primul glonț, care – conform colegului Florin Petre – a nimerit peretele. „După aproximativ două secunde, agentul Tudorache a executat alte 5 focuri de armă către bărbatul respectiv”, a declarat Florin Petre.

„Flutura înspre mine acel obiect ascuțit. Individul a făcut un pas înapoi arătându-și clar intenția de a se apropia de mine. I-am zis: «Rămâi acolo! Stai că trag! Lasă arma!» și «Stai că trag!» Abia apoi am scos pistolul Makarov din dotare, l-am dezasigurat și am încărcat.

În continuare, l-am somat de mai multe ori: «Stai că trag! Aruncă ce ai în mână». În acele momente, individul s-a apropiat de balustrada de la ochiul scării și a îndreptat amenințător spre mine același obiect ascuțit cu care m-a rănit la parter”, a declarat polițistul Tudorache.

Polițistul a spus că a tras șase gloanțe, pentru că a considerat că primele trei nu au avut efect. Potrivit lui, Alexandru încerca încă să-l rănească folosind cuiul.

Toate cele șase focuri de armă au fost trase în decurs de 45 de secunde, conform cronometrului camerelor video.

Poziționarea punctelor de impact din corp arată că polițistul a țintit către picioare, chiar dacă cel puțin unul dintre gloanțe a ratat și a ajuns mai sus, spre plămâni.

În declarația dată de tânărul polițist, la scurt timp după cele întâmplate, el a spus de mai multe ori că știa că Alexandru Găzdac avea „probleme psihice”, încă dinainte să ajungă să-l întâlnească. „Această mențiune a fost făcută și în sesizarea de la 112”.

Cu toate acestea, asupra lui Alexandru Găzdac s-a tras de 6 ori și în corpul lui s-au găsit 9 zone de intrare și de ieșire a gloanțelor. Un alt polițist aflat la fața locului, David Bogdan, a sunat la 112. Agentul Bogdan a cerut ajutor pentru o persoană împușcată în zona coastelor. El spune, potrivit înregistrării de la STS: ”Un nebun d-ăsta ne-a speriat. Ne-a amenințat cu un cui, l-au împușcat ăștia”.

Apoi, chiar cel care a tras, agentul Tudorache, a încercat să îl ajute pe Alexandru și a aplicat presiune pe o rană de la umăr. Ulterior s-a dovedit că rana nu era una dintre cele cauzate de gloanțe, ci de lovituri.

Vlăduț Tudorache l-a rugat un coleg să-l înlocuiască, pentru că îi venea să vomite. Acesta a coborât la parter și conform declarațiilor paznicului Marian Crețoi, „Polițistul ba plângea, ba țipa, ba se trăgea de păr, ba «ce-am făcut?»”

Conform înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, un echipaj SMURD ajunge lângă Alexandru la ora 4:26:15. Trecuseră deja 14 minute de la ultimul glonț tras și o jumătate de oră de când venise primul echipaj de poliție.

În cele 14 minute care s-au scurs până la sosirea echipajului SMURD, singurul ajutor pe care l-a primit Alexandru a venit de la polițiștii care încercau, cu o pricepere limitată, să-i oprească sângerarea cu cârpe și prosoape de bucătărie împrumutate de la vecini.

Înainte de sosirea paramedicilor, Alexandru a leșinat. Iar la scurt timp a intrat în stop cardio-respirator și a avut nevoie de manevre repetate de resuscitare și șase injecții cu adrenalină ca să-i fie repornită inima.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la parter se vede cum echipajul SMURD coboară cu Alexandru și îl așază pe podea în fața recepției. Acolo, cei de la SMURD i-au aplicat din nou manevre de resuscitare și încercau să-l ventileze cu un balon.

Două minute mai târziu, paramedicii au ieșit cu Alexandru din clădire. Asta deși protocolul spune că nu pot să plece cu pacientul de la caz decât dacă l-au resuscitat.

„Eu i-am șters sângele de aici”, indica Elena Băltaru spre podeaua din holul de la recepție. Femeia coborâse din apartamentul ei, spre dimineață, după ce a auzit ce se întâmplă în bloc.

„Dacă ei ar fi fost niște persoane profesioniste, cu capul pe umeri, nu niște copii care nu au ieșit bine de pe băncile școlii și să tragă cu arma într-un om fără apărare, ne tragem singuri concluziile”, a spus vecina lui Alexandru.

Niciun alt locatar nu a fost implicat în evenimentul din acea noapte. Un vecin a deschis ușa, după ce Alexandru fusese împușcat, și le-a dat prosoape polițiștilor pentru a-i tampona rănile.

Ambulanța în care se afla Alexandru a plecat spre Spitalul Elias. În următoarea jumătate de oră, până când ambulanța ajunge și este văzut de un medic, inima lui Alexandru s-a oprit din nou: fișa de la UPU Elias indică că primul consult medical a avut loc la 6.04 și că pacientul ajunsese deja la Elias în stop cardio-respirator.

După ce încercările de a-l resuscita eșuează, medicii îl declară mort la 6.51.

Legistul Ionuț Pârlică spune că la autopsie a numărat 9 găuri lăsate de gloanțe (la intrare și la ieșire) în corpul lui Alexandru, în zona toracelui și a coapselor.