Cazul Onești. S-a aflat ce a discutat Gheorghe Moroșan cu operatorii 112 și polițiștii, înainte de dubla crimă. Dialog halucinant

Discuțiile dintre criminalul din Onești, Gheorghe Moroșan și operatorii de la 112, respectiv polițiștii, au fost transmise presei. Dialogurile au fost halucinante: personalul angajat în structurile de stat s-a dovedit incapabil să medieze situația, astfel încât dublul asasinat să nu aibă loc. 

11 oct. 2022, 20:30
Cazul Onești. S-a aflat ce a discutat Gheorghe Moroșan cu operatorii 112 și polițiștii, înainte de dubla crimă. Dialog halucinant

De trei ori a vorbit la telefon Gheorghe Moroșan cu polițiștii și operatorii 11, în ziua dublei crime comise, în apartamentul din Onești. De fiecare dată, cetățeanul disperat a cerut să discute cu oficialii guvernului, pentru a i se garanta că nu va fi deposedat de apartament.

Iată cum a decurs ultima discuție, fix înainte ca cei doi muncitori nevinovați să fie uciși de cetățeanul disperat, măcinat de griji și de acțiuni în instanță:

Dispecer 112: 112, ce urgență aveți?

Moroșan Gheorghe: Sărut mâna, Moroșan mă numesc, sunt din Onești, strada Stirenului 1 B cu 11. Știți, nu, situația?

Dispecer 112: Da, da, ați mai sunat, spuneți.

Moroșan Gheorghe: Da, exact, dați-mi legătura la ministrul de Interne și la ministrul Justiției.

Dispecer 112: Vi s-a mai zis că nu este o legătură acolo, doar cu Poliția vă putem da legătura, nu avem legătură la minister.

Moroșan Gheorghe: Cu cine, de la Poliție de la București, de la Minister, da’ cu cine?

Dispecer 112: Rămâneți să vorbiți cu Poliția, vă rog!

Moroșan Gheorghe: Care Poliție?

Dispecer 112: Poliția Bacău.

Moroșan Gheorghe: Nu am nevoie de Poliția Bacău, doamnă!

Dispecer IPJ Bacău: Poliția Bacău, ce urgență aveți? Bună ziua!

Moroșan Gheorghe: Nu-i nicio urgență dom’le, eu am spus să nu-mi deie la Poliția Bacău, că eu n-am nevoie de voi! Eu am nevoie de ministrul Justiției și ministrul de Interne!

Dispecer IPJ Bacău: Nu avem posibilitatea să vă facem legătura la ministrul de Justiție sau Interne, dar ce se întâmplă acolo domnu’ Moroșan?

Moroșan Gheorghe: Ce se întâmplă, da’ mi-a jefuit acum 10 ani de zile, mi-a jefuit cu ajutorul Poliției și Justiției, mi-a jefuit apartamentul!

Dispecer IPJ Bacău: Am înțeles.

Moroșan Gheorghe: Șî așa, știți situația, nu o știți prea bine… Și uite că le-am cerut, sunt patru ore de când le cer hotărârea judecătorească de evacuare!

Dispecer IPJ Bacău: Da, am înțeles că e acolo la dumneavoastră în lucru la Onești.

Moroșan Gheorghe: Da, în lucru, da’ de 10 ani de zile e în lucru! Îi în lucru, da’ cum lucrează de nu se poate …ooo… face zeițari (n.r. – se referă la zețari), acuma a inventat zeițarii, cu zeițari de aur și bate în aur!

Dispecer IPJ Bacău: Păi stați, îi vedeți acolo, stați de vorbă cu ei: dom’le ați găsit hotărârea asta?

Moroșan Gheorghe: Da’ unde e aici? S-a dus și a căutat-o. Cred că, de acum, trebuie să sape pe aici prin fața blocului, s-o caute în pământ!

Dispecer IPJ Bacău: Domnul Moroșan.

Moroșan Gheorghe: Da.

Dispecer IPJ Bacău: Deci, repet, vă liniștiți, iau legătura cu colegii de la…

Moroșan Gheorghe: Nu, domnule! Cu cine, cu cine, cu cine, cu cine, să iau legătura?!

Dispecer IPJ Bacău: Să văd unde poate să fie hotărârea asta.

Moroșan Gheorghe: Cum îți spune dumitale, cum îți spune?

Dispecer IPJ Bacău: Deci sunt operator 4 Poliția Bacău…

Moroșan Gheorghe: Cum te cheamă, cum te cheamă?

Dispecer IPJ Bacău: Numele meu este (…).

Moroșan Gheorghe: Da’, auzi, vorbește (neinteligibil) cu (…), da.

Dispecer IPJ Bacău: Alo, dispecer Poliția Bacău, cu cine vorbesc? Alo. O închis, Oneștiul, ați fost în ascultare, da, m-ați auzit?

 

Cazul Onești. Cum putea fi evitată tragedia. Verdictul psihologului criminalist Tudorel Butoi

 

În opinia psihologului criminalist Tudorel Butoi, tragedia putea fi evitată.

„Trebuia să-i spună ‘calmează-te, ai răbdare puțin, ai grijă de ostaticii ăștia, că bați la poarta pușcăriei. Ești pe răpire de persoane, sechestrare, stai liniștit și calm, pentru că de îndată, îți voi aduce de la instanță, de acolo unde ai procesul, încheierea judecătorească, avocat, puteți să stați de vorbă, ca să vedeți ce se mai poate face pentru a-ți recupera apartamentul etc.’ Asta trebuia făcut, îl făceai din vorbe. După ce-i aduceai pe cei cu care trebuia să vorbească, îi spuneai ‘Dă-mi oamenii!’, pentru că așa e la negociere. Și gata, s-a încheiat povestea.

Când pătrunzi în forță și invoci tot felul de scenarii din filme americane (n.r. – lunetiști, trupe speciale, intervenție cu elicopterul etc.), pierzi, ca în această situație”, a declarat Tudorel Butoi, pentru site-ul B1TV.ro.

De ani de zile amenința Gheorghe Moroșan pe internet că va ucide oameni, dacă autoritățile nu-l vor invita la dialog. În cele din urmă, s-a dovedit că nicio instituție publică nu a luat vreo măsură.