Cazul pacientei arse de la Floreasca. Primele audieri

Au început audierile în cazul pacientei arse de la Spitalul Floreasca. Asistentele, brancardierii şi anestezistul care au avut legătură cu femeia arsă pe masa de operaţie vor fi primii audiaţi de procurori. Chirurgul Mircea Beuran a fost lăsat la coada listei audierilor, pentru că anchetatorii vor să aibă toate detaliile intervenţiei înainte să îl ia la întrebări.

02 ian. 2020, 09:34
Cazul pacientei arse de la Floreasca. Primele audieri

Potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii au existat foarte multe nereguli la Spitalul Floreasca, probleme care au dus chiar la suspendarea acreditării unităţii medciale. Aceasta este o măsură administrativă care nu afectează funcţionalitatea unităţii spitaliceşti, precizează Ministerul Sănătăţii. Potrivit regulamentului, spitalul are obligaţia ca în cinci zile de la suspendare, managerul unităţii să prezinte un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la această măsură.

„În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experţi ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri şi dacă rezultatele sunt pozitive, preşedintele autorităţii poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Audierile vor avea loc la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 sau la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei.

Pn[ la acest moment, anchetatorii au ridicat imaginile de pe camerele de supraveghere din blocul operator şi holurile adiacente sălii de operaţie şi au fost trimise citaţii către medici, asistente şi brancardieri pentru a-i înştiinţa că urmează să fie chemaţi la audieri.  
Cum a luat foc pacienta operată la spitalul Floreasca

Mircea Beuran a prezentat varianta sa despre cazul pacientei arse pe masa de operație. Chirurgul a explicat că este vorba despre o pacientă de 66 de ani, un caz oncologic grav, pentru care i s-a solicitat ajutorul pentru că că fusese respinsă la alte spitale.

”În urmă cu 10-12 zile înainte de acest 22 decembrie, această pacientă s-a prezentat la noi, adusă de nişte colegi chirurgi, care ne-au rugat să găsim o soluţie pentru că este un caz oncologic depăşit şi refuzat de spitalele din Bucureşti, ea nu se mai putea alimenta. Am reuşit să facem o operaţie mai mult decât una paliativă, numai că în ziua de 22 decembrie face o hemoragie digestivă superioară şi una intraperitoneală severă.

Au dus bolnava în blocul operator de urgenţe, în sala unde s-a pregătit reintervenţia chirurgicală, iar în clipa în care au folosit electrocauterul au simţit miros de priză arsă. Şi imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a autoaprins probabil de la o scânteie sau deja mocnea, este greu de spus cum s-a produs această scânteie.

Pacienta, fiind polialergică, nu s-a putut face câmpul cu o soluţie iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut şi de familie. În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace înăbuşirea flăcării şi cineva a adus un vas cu apă să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Şi lucrul acesta se poate dovedi uşor cu ajutorul camerelor de luat de vederi care sunt de la intrarea în spital până în blocul operator şi corelat cu protocoalele de terapie intensivă şi protocolul de chirurgie pe care l-am semnat.

În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul, într-o altă sală şi echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării. Atunci m-am asociat echipei. Echipa era şocată pentru că a trecut prin acest eveniment, odată ce a intrat, am preluat operaţia, am finalizat-o. După ce am finalizat operaţia, am ajutat împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arşi, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziţia de a fi transportat în Terapia Intensiva marilor arşi. Suprafaţa la evaluarea momentului era în jur de 25-30 la sută de la gradul 1, 2, dar ştim că există o dinamică a evoluţiei plăgilor arse”, a relatat medicul, la Antena 3.

Duminică, 29 decembrie, pacienta a decedat, iar cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.