Cazul spionului Litvinenko, otrăvit cu Poloniu. Kremlinul ridiculizează ancheta: Este UMOR ENGLEZESC

Ancheta britanică privind moartea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, anchetă care îl incriminează inclusiv pe președintele rus Vladimir Putin, se încadrează în categoria 'umorului englezesc', dată fiind absența totală de dovezi, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

RomaniaTV.net
21 ian. 2016, 18:20

‘În mod clar, putem încadra aceasta în categoria umor englezesc’, a declarat Dmitri Peskov, ironizând raportul Marii Britanii, bazat, în opinia sa, ‘pe informații confidențiale ale unor servicii secrete neidentificate’.
Concluziile raportului ‘au fost realizate pe baza unor informații puțin convingătoare, cu folosirea din abundență a cuvintelor ‘posibil’ și ‘probabil”, a spus purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

‘O asemenea terminologie nu este acceptabilă în practica justiției noastre și nu este nici în practica justiției altor țări’, a continuat Peskov, potrivit căruia raportul ‘mimează o anchetă’.

Citeşte şi Cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie: Putin ar fi ordonat asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Peskov a declarat, de asemenea, că ancheta, care s-a derulat cu ușile închise la ordinul guvernului britanic, ‘va otrăvi și mai mult atmosfera’ relațiilor dintre Rusia și Marea Britanie, exprimându-și regretul că Londra a ales ‘calea înghețării nu doar a cooperării, ci și a dialogului’, informează Agerpres.

‘Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin’, a estimat joi magistratul britanic Robert Owen în concluziile sale.

Aleksandr Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârșitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naționalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) și Dmitri Kovtun, om de afaceri.

La rândul său, premierul britanic, David Cameron, a afirmat că fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko a fost asasinat la ‘comanda unui stat. ‘Acest raport confirmă ceea ce noi am crezut dintotdeauna și ceea ce ultimul guvern laburist credea pe vremea acelui asasinat îngrozitor, adică faptul că el a fost comandat de un stat’, a declarat David Cameron din Elveția pentru posturile de televiziune britanice.

‘De aceea, precedentul guvern a decis să-i expulzeze pe diplomații ruși, să emită mandate de arestare și să refuze să coopereze cu agențiile de securitate ruse, măsuri care persistă’, a mai spus premierul britanic. ‘Astăzi, am adăugat (la aceste măsuri) o înghețare de bunuri și am solicitat din nou autoritățile judiciare, pentru a vedea ce mai poate fi făcut’, a explicat Cameron.

Ministrul de interne al Marii Britanii, Theresa May, a anunțat anterior înghețarea de bunuri a doi presupuși executanți ai asasinatului, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun. ‘Am reacționat la acest eveniment șocant în urmă cu ani de zile și astăzi ne întărim acțiunea’, a conchis premierul britanic.