Cazul Volkswagen: ANPC ar putea amenda dealerii care au vândut maşini în România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar putea aplica sancțiuni dealerilor Volkswagen în România, în contextul scandalului privind poluarea peste normele admise ale motoarelor diesel, potrivit președintelui instituției, Marius Dunca.

RomaniaTV.net
01 oct. 2015, 09:41
Cazul Volkswagen: ANPC ar putea amenda dealerii care au vândut maşini în România

Dealerii Volkswagen în România ar putea primi amenzi de până la 100.000 de lei din cauză că au comercializat autoturisme diesel care poluează peste normele admise, anunță ANPC.

„Dacă au fost afectate interesele economice ale consumatorului, cu siguranță sancționăm”, spune Marius Dunca, precizând că până acum nu a primit nicio reclamație de la consumatori. Dealerii ar putea fi amendați pe Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte.

RAR nu mai dă cărţi de identitate pentru autoturismele Volkswagen

„Să vedem dacă consumatorul mai are de plătit o taxă de poluare mai mare”, adaugă Dunca. Dealerii, în cazul în care vor fi sancționați, se vor putea îndrepta către producătorul german pentru a-și recupera pagubele, așa cum supermarketurile sancționate se pot îndrepta asupra producătorilor, spune șeful ANPC.

Sancțiuni ar putea primi și dealerii care vând mașini la mâna a doua, adaugă Dunca.

Mașinile cu motoare diesel ale Volkswagen erau echipate cu programe care detectau testele de poluare și se încadrau în norme la testele de omologare. În utilizarea zilnică, însă, acestea depășeau standardele Euro 6, pentru care se plătesc taxe de poluare mult mai mici decât pentru motoarele tip Euro 5 sau 4.

Președintele ANPC se va întâlni cu ministrul Transporturilor și cu cel al Mediului azi pentru a discuta despre cazul Volkswagen.