Cazuri ştiinţifice ce pot fi transformate în filme de groază

Nu sunt poveşti de Halloween. Ştiinţa are latura sa macabră şi a studiat multe cazuri reale care ţin de ficţiune, sau de filme de groază: canibalism uman, creaturi ciudate, vampiri, sau experienţe ale unor persoane aflate în pragul morţii. Iată câteva din aceste cazuri care dau fiori pe şira spinării, notează ziarul ABC.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 07:43
Cazuri ştiinţifice ce pot fi transformate în filme de groază

1- Persoane aflate în pragul morţii. Mulţi dintre cei care s-au trezit din comă, ori s-au aflat aproape de moarte, au povestit că au simţit cum se detaşează de corp, cum le-a trecut întreaga viaţă înaintea ochilor, ori s-au simţit atraşi de o lumină puternică. Ştiinţa crede că este vorba de ‘un truc’ al creierului care suferă o traumă. Este momentul în care se eliberează o doză mare de dopamină şi de flux sangvin care induc imaginile văzute de cei care au trăit această experienţă, scrie Agerpres.

2 – Cazul ciudat al furnicilor zombi. Este vorba de o specie de furnici care îşi pierd controlul şi voinţa. Creierul lor este complet ‘posedat’ şi se comportă ca nişte zombi teleghidaţi. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania /SUA/ au descoperit în Brazilia patru specii de ciuperci ‘Ophiocordyceps’ care infectează aceste furnici şi le manipulează comportamentul, pentru a le obliga să le răspândească sporii şi a se putea reproduce în locuri prielnice lor. Acest comportament neobişnuit, care poate fi subiect de film de groază, este relatat de revista digitală PLoS ONE.

3 – Fiinţe care trăiesc după ce au fost decapitate. Activitatea cerebrală a şoarecilor încetează la 17 secunde după ce au fost decapitaţi, au constatat oamenii de ştiinţă. După un minut însă, o undă electrică lentă şi prelungită poate fi detectată în creierul lor. Unii cercetători o interpretează ca un semnal al morţii ireversibile, ultimul spasm al creierului. Unii cred însă că şi după aceste ultime unde, celulele creierului pot fi reanimate.

4 – Sfârşitul lumii. Ştiinţa are nenumărate scenarii de apocalipsă, care mai de care mai înfricoşătoare. Precum impactul unui asteroid cu Pământul, care să provoace cutremure şi tsunami în întreaga lume, schimbarea climatică /glaciarii vor dispărea în anul 2350, potrivit ONU), transformarea Soarelui într-o uriaşă bilă roşie – ceea ce va întâmpla inevitabil în viitor – o supererupţie vulcanică, sau dezastrul pe care îl poate provoca un război nuclear.

5 – Canibalismul uman. În urmă cu 800.000 de ano, omul din Atapuerca practica în mod obişnuit canibalismul. Nu era ceva excepţional, legat de lipsa de hrană sau de vreun ritual. Era ceva… normal. Pur şi simplu carnea de om făcea parte din regimul său alimentar. Principalele victime erau copiii şi adolescenţii.

6 – ‘Vampira’ din Veneţia. O echipă de arheologi şi antropologi au descoperit în 2009 într-o groapă comună din insula veneţiană Lazzaretto Nuovo scheletul unei femei, moartă de ciumă, al cărei cadavru fusese profanat de teamă să nu se întoarcă din morţi. Craniul ‘vampirei’ avea introdusă în gură o cărămidă, că nu mai poată să muşte. În vremea aceea se credea că ciuma este răspândită de vampiri. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cei din vremea aceea au confundat unele procese fiziologice ale cadavrelor /balonare din cauza descompunerii, scurgeri de lichide din gură/, cu aparenţa unui vampir.

7- Monştrii reali. Craniul fosilizat al unui monstru marin de dimensiuni colosale, datând din Jurasic, a fost găsit pe ţărmul Marii Britanii. Este vorba de un pliozaur care măsura între 10-16 metri lungime şi cântărea circa 7-12 tone şi putea fi considerat o adevărată teroare a mărilor. Nu este însă singurul animal descoperit recent. În Brazilia, revista Science relatează descoperirea unei bucăţi de craniu şi a resturilor unui animal necunoscut. Este vorba de un animal care a trăit în urmă cu 260 de milioane de ani, înainte chiar de apariţia dinozaurilor. Avea statura unui câine şi doi colţi de 12 centimetri care îi ieşeau din gură.