Cazurile Segarcea şi Năvodari se repetă. Alertă MAXIMĂ după moartea unei prostituate bolnave de SIDA

Medicii din Suceava trag un semnal de alarmă după ce o prostituată aflată în evidenţele pacienţilor cu HIV/SIDA a decedat recent. Femeia în vârstă de 40 de ani ar fi putut îmbolnăvi mai multe persoane din Suceava şi Rădăuţi, unde obişnuia să "profeseze", însă medicii, deşi ştiau cu ce se ocupă şi în ce locuri îşi desfăşura activitatea, nu au putut lua nicio măsur din cauza legislaţiei privind confidenţialitatea datelor privind persoanele infectate cu HIV/SIDA.

RomaniaTV.net
12 feb. 2015, 16:09
Cazurile Segarcea şi Năvodari se repetă. Alertă MAXIMĂ după moartea unei prostituate bolnave de SIDA

Femeia, în vârstă de 40 de ani, a murit luni, după ce a căzut pe stradă. Medicii sunt în alertă din cauza numărului mare de persoane care ar fi putut fi infectate şi le recomandă celor care ştiu că au întreţinut raporturi sexuale neprotejate să îşi facă testul HIV. Femeia practica prostituţia în mai multe localuri din Suceava, unde s-a mutat în urmă cu doi ani, de la Rădăuţi, unde avea aceeaşi ocupaţie. Mai mult, femeia avea şi o fetiţă, născută după ce a fost infectată cu HIV şi care a moştenit boala. Micuţa a fost preluată de autorităţi acum mai mulţi ani, după ce vecinii din Rădăuţi au reclamat-o pe femeie pentru felul şi mediul în care îşi creştea copila, şi se află într-un centru de plasament din judeţul Suceava. Culmea, femeia a aflat că suferea de SIDA după ce fetiţa ei a fost depistată cu HIV în urma unui control de rutină.

Faptul că femeia a întreţinut în ultima vreme raporturi sexuale neprotejate este dovedit de faptul că a murit din cauza unei hemoragii interne severe, provocată de o sarcină extrauterină, scrie suceavanews.ro. Ajunsă la Urgenţă după ce i-a venit rău pe stradă, medicii au identificat-o după CNP şi au aflat că se afla în evidenţa persoanelor cu tratament de specialitate pentru SIDA. Ulterior, medicii de la secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, care au îngrijit-o şi au consiliat-o pe această pacientă în ultimii doi ani, au anunţat că aceasta practica prostituţia şi au explicat că nu au putut să o reclame la poliţie din cauza riscului de a infecta şi alte persoane dată fiind „legea foarte strictă în privinţa confidenţialităţii pacienţilor”.

„Venea lunar pentru medicamente şi pentru consiliere. Ii repetam mereu că este pasibilă de pedeapsă dacă nu-şi înştiinţează partenerul de boala de care suferă. Ii dădeam mereu prezervative şi o rugam să-şi protejeze partenerii, dar sincer nu cred că acest lucru se întâmpla. De multe ori venea bătută dar nu a recunoscut nicodată că ar fi lovit-o cineva. De fiecare dată găsea scuze. O dată a venit chiar tunsă foarte scurt, sluţită… Nici nu ştia acum cine a lăsat-o însărcinată. Si culmea provenea dintr-o familie de oameni gospodari, a avut parte de educaţie bună acasă, dar se pare că s-a pierdut undeva, pe drum…”, a povestit cu vocea tremurândă o asistentă.

Cazul de la Suceava vine la câteva luni după ce două cazuri asemănătoare au cutremurat România, unul în Dolj, la Segarcea, şi un altul în Constanţa, la Năvodari.

POVESTEA CUTREMURĂTOARE a unui bolnav de SIDA: E posibil să fi infectat peste 100 de persoane cu HIV

Există, astfel, suspiciuni că femeia ar fi îmbolnăvit mai mulţi bărbaţi din Suceava şi Rădăuţi cu care a întreţinut relaţii sexuale contracost. Medicii suceveni sunt în alertă şi le recomandă tuturor bărbaţilor care ştiu că au avut relaţii sexuale neprotejate contracost să se testeze şi să îi anunţe şi pe eventualii parteneri pe care i-au avut ulterior să facă acelaşi lucru.