CCR: Legea referendumului, constituţională DACĂ participă jumătate plus unu dintre alegători

Publicat: Marţi, 10 Iulie 2012 14:11 // Actualizat: Marţi, 10 Iulie 2012 18:57 // Sursa: RTV.net

Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat. Asta au decis marţi judecătorii CCR care au declarat constituţională legea iniţiată de USL prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului.

Foto: libertatea.ro

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat marţi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.

Legea instituia demiterea preşedintelui la referendum prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Judecătorii CCR au decis că Legea referendumului este  constituţională, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Demiterea mai uşoară a preşedintelui a făcut şi obiectul unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Ponta, adoptată săptămâna trecută. 

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi. 

loading...
19 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 mar 15:15
...fie că e vorba de minim 25% din populaţie să spună «da» pentru a fi validat”, a explicat Ponta. Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus...
10 iul 23:04
...sau cere reexaminarea ei de către Parlament”, a spus Voicu. Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se...
10 iul 17:28
Răspunde | Votează email 3 email
Nicu
Inca o data USL incalca si nu respecta deciziile CCR , nu vor sa accepte aceasta DECIZIE a CCR.de aceea POPOR TREZESTE-TE vom fi dusi in totala dezinformare si saracie cu acesti copii de nomenclaturisti comunisti care au prins gustul puterii dar avem sansa sa spunem NU la referendum.
10 iul 16:28
Răspunde | Votează email 3 email
iulia
Odata cu venirea comunistilor de la USL la putere avem impresia ca ne-am intors in timp si ca traim vremurile de dinainte de 89... Este incredibil modul abuziv cu care se comporta Antonescu ( Ceausescu) si Ponta (copy-paste)... Observ din ce in ce mai multi oameni care regreta cu varf si indesat venirea acestor oameni malefici care confisca statul de drept! Romanii trebuie sa se trezeasca, trebuie sa-si impuna punctul de vedere si sa faca in asa fel incat Romania sa nu fie acaparata in totalitate de regimul Ceausist impus de acesti impostori!
10 iul 16:22
Răspunde | Votează email 2 email
Mihaela
Trebuie sa iesim si sa ne mobilizam ca daca asta mai iese odata ne termina ca natie!
10 iul 16:11
Răspunde | Votează email 0 email
Ponta a reinstaurat dictatura
Toata Europa este alarmata de situatia fara precedent din Romania! Puciul bolsevic al lui Ponta si Crin, coordonati din umbra de Iliescu si Turnatorul Felix Voiculescu a reusit! Toate institutiile statului au fost acaparate de Ponta, Constitutia tarii a fost calcata in picioare, CC este timorata si lucreaza sub presiunea U S L, desi n-ar trebui!!! Dictatura a fost reinstaurata, Ciuma U S L ne-a intors in urma cu 45 de ani pe putin! Trebuie sa ne mobilizam frati romani, sa anuntam peste tot ce se intampla, sa transmitem mesaje in online, in presa internationala, pe forumurile lor ca suntem in mare pericol!
10 iul 16:02
Răspunde | Votează email 0 email
Luica
O sa fie demis incrucisatu jucausi !
10 iul 16:00
Răspunde | Votează email 0 email
mircea
C retinule de la ICR care esti tu c retin CCR nu d alovituri de stat!
Pt toti aia cu lovituri de la stat si multa lipsa de creier!
10 iul 15:58
Răspunde | Votează email 1 email
USL- lovitura de stat 100%
Ca un cunoscator al istoriei, al acestei natii pot sa afirm ca tot ce s-a intamplat in ultima perioada de timp a fost o lovitura de stat data din partea lui Ponta si aghiotantilor lui si sa nu uitam cine sunt in spate : Iliescu- un maestru in asa ceva, Voiculescu turnatorul cu o vasta experienta in deturnari de fonduri, hotii, acaparare de averi care au apartinut candva lui Ceausescu, este unul din cei care au pus gheara pe o parte din conturile lui Ceausescu. Hrebenciuc o forta financiara a PSD-ului, un baron ``pe cinste`` care a manevrat cu usurinta judetele pe care le stapaneste ajutand la spalarea creierelor bietilor oameni din Moldova. Sova- un avocat murdarit cu bani negri din afacerile cu Turceniul, un avocat al diavolului care a pus la punct cu multa maestrie invatatata de la tatal Sova (marele avocat si un mare comunist al trecutului) puciul bolsevic care s-a dat statului roman... Putem continua si cu alti grei ai PSD-ului flamanzi de putere si bani si iata ca le-a reusit din pacate sa ne transforme dintr-un Stat de Drept, intr-un Stat bolsevic condus de Ponta !
10 iul 15:55
Răspunde | Votează email 1 email
Jos dictaura USL
JOS DICTATURA LUI PONTA-ACUZAT D ECRIMA IN CAZUL PANAIT SI JAFUL DE LA TURCENI!
JOS CU ADORMITUL CRIN SI AUTORUL MORALAL MORTII SOTIEI SALE!
JOS CU SOVA - AVOCATUL MAFIE P S D SI, CARE A CONTRIBUIT LA INCALCAREA CONSTITUTIEI IN MOD ODIOS SI DICTATORIAL - punand de acest puci bine ticluit! Sova este un individ periculos!!!!!!!!!!!!!!!!
JOS MAFIA CONDUSA DE FELIX -TURNATORUL -VOICULESCU, ILIESCU CRIMINALUL, DRAGNEA SI HREBENCIUC- CEI MAI MARI BARONII AI TARII!
JOS CU PROXENETII DIN P S D!
JOS CU DICTAURAAAAAA
NU VRME SA FIM IZOLATI DE LUMEA CIVILIZATA!
NU VREM CU MOSCOVA!
NU VREM TRECUT!
PONTA NU TE VREM, NU VA VREM RUSOFILILOR!
Toata presa internationala este in alerta, anunta reinstaurarea dictaturii!
Nu mai aven stat de Drept, avem statul lui Ponta!
Executivul lui Ponta a distrus economia tarii, euro este in delir!
Francezii, germanii sunt la fel in alerta!!! La Bruxelles la fel sunt oripilati de ceea ce a facut Ponta si puciul lui!!!!!!!!!!!!!!
U S L ne-a izolat, justitria nu mai est elibera a pus gheara pe ea Ponta!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H