CCR a primit 24 de ore pentru a se pronunţa asupra suspendării lui Traian Băsescu

Publicat: Joi, 05 Iulie 2012 11:58 // Actualizat: Joi, 05 Iulie 2012 12:48 // Sursa: RTV.net

Parlamentul României a adoptat o hotărâre prin care cere Curţii Constituţionale să dea avizul consultativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în 24 de ore.

Foto: vertical-online.ro

Astfel, Parlamentul aşteaptă poziţia judecătorilor de la Curtea Constituţională până vineri, la ora 12. Hotărârea a fost adoptată cu 221 de voturi pentru şi opt abţineri.

A existat şi o propunere a PDL, făcută prin vocea lui Ioan Oltean, prin care termenul dat Curţii era de două săptămâni. Propunerea lui Oltean nu a mai fost supusă la vot deoarece a fost adoptată înainte aceea susţinută de majoritatea parlamentară.

Guvernul a aprobat modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR printr-o ordonanţă de urgenţă astfel încât Curtea Constituţională nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Astfel, o eventuală hotărâre de suspendare a preşedintelui nu va mai putea fi supusă controlului de constituţionalitate.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a arătat că ordonanţa Guvernului reprezintă doar revenirea la forma veche a Legii CCR, potrivit căreia controlul de constituţionalitate ale actelor cu efecte juridice ale Parlamentului se exercita asupra legilor şi Regulamentelor celor două Camere.

"Niciodată nu s-a prevăzut în Constituţie ca CCR să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului", a declarat Duşa. Acesta a apreciat că ordonanţa Guvernului reprezină "aducerea la normalitate a legii", la condiţiile în care a funcţionat 15 ani.

Conform prevederilor constituţionale, Curtea Constituţională dă doar un aviz consultativ pe marginea cererii de suspendare a preşedintelui, înainte de ca plenul să se pronunţe prin vot dacă îl suspendă sau nu pe şeful statului. Însă suspendarea se face printr-o hotărâre a Parlamentului.

Teoretic, exista posibilitatea ca această hotărâre să fie contestată la Curte, iar procesul suspendării şi demiterii preşedintelui să fie blocat de către CCR. Cum Curtea nu mai are atribuţia de a se pronunţa asupra hotărârilor forului legislativ, posibilitatea blocării la CCR a suspendării a fost eliminată.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 oct 10:29
...Georgian, şedinţa a avut loc cu o zi mai devreme, pe 2 octombrie.” (Curtea Constituţională din România a fost obligată, sub presiunea Parlamentului, să se pronunţe în 24 de ore asupra constituţionalităţii suspendării preşedintelui Traian Băsescu, o chestiune pentru care în...
1
EUR
4.8314
RON
08 Apr
noapte 3 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H