CCR a respins contestaţia Monicăi Macovei. Alte 11 cereri de anulare a primului tur, declarate inadmisibile

REZULTATE ALEGERI 2014. Curtea Constituţională a României a respins, joi, alte 12 cereri de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, printre care şi cea formulată de Monica Macovei, candidat independent, au comunicat oficiali ai CCR pentru Agerpres.

06 nov. 2014, 09:07
CCR a respins contestaţia Monicăi Macovei. Alte 11 cereri de anulare a primului tur, declarate inadmisibile

REZULTATE ALEGERI 2014. În şedinţa plenului Curţii Constituţionale, a fost respinsă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale formulată de Monica-Luisa Macovei, care a candidat ca independent în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, CCR a respins, tot cu unanimitate de voturi, contestaţiile formulate de Raul-Alex Terme, Geanina Stefany Florentina Iova, Costel Petre, Iulia Colici, Diana Gloria Salaoru, Ioan Marcu, Gabriel Meca, Ioan Andrica, Cornel Cernoschi, Eugeniu Dragoş Petria şi Viorel M. Iacobescu, apreciind că acestea sunt inadmisibile.

Hotărârile Plenul CCR în cazul celor 12 sesizări sunt definitive şi vor fi comunicate Biroului Electoral Central. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de CCR vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial, arată CCR, într-un comunicat de presă.

Potrivit şefului CCR, Augustin Zegrean, Monica Macovei a cerut „în principal, renumărarea voturilor nule, voturile anulate, pentru că spune că au fost anulate prea multe voturi şi vrea sa verificăm dacă au fost anulate corect sau nu”.

Zegrean a precizat că Monica Macovei nu a depus dovezi, doar o cerere.

Miercuri, Curtea Constituţională a respins alte 12 cereri depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.

CITEŞTE ŞI Monica Macovei cere renumărarea voturilor NULE din primul tur al prezidenţialelor

Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi. Judecătorii CCR au respins 11 contestaţii ca inadmisibile pentru că numai candidaţii sau partidele care i-au propus pot să facă sesizare, iar cealaltă, respectiv a candidatului independent Gheorghe Funar, ca neîntemeiată, pentru că motivele invocate nu sunt de natură a determina schimbarea ordinii pe liste.

În sesizările depuse la CCR se reclamă modul în care s-a desfăşurat scrutinul la secţiile de votare din străinătate, neregulile, dar şi scandalurile care au însoţit alegerile prezidenţiale.

CITEŞTE ŞI REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: BEC prezintă joi cifrele finale

REZULTATE ALEGERI 2014.  Înainte de şedinţa CCR de miercuri, preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat că toate cele 12 contestaţii depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale sunt pe tema ‘diaspora’, inclusiv cea a candidatului independent la prezidenţiale Gheorghe Funar.

Anterior, preşedintele CCR a explicat că legea prevede că pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat sau partidele care i-au propus şi că alegerile nu pot fi anulate decât în măsura în care se demonstrează că au avut loc fraude care au influenţat rezultatul. 

CITEŞTE ŞI ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CCR A RESPINS toate cele 12 sesizări pentru anularea primului tur