CCR a stabilit ziua în care va decide dacă alocaţiile se dublează. Ciolacu: „Nu vă mai bateţi joc de copii!”

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 24 septembrie sesizarea Guvernului referitoare la actul normativ de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

RomaniaTV.net
09 sept. 2020, 13:21
CCR a stabilit ziua în care va decide dacă alocaţiile se dublează. Ciolacu: „Nu vă mai bateţi joc de copii!”

Pe data de 1 august, Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, începând din luna septembrie, alocaţiile copiilor vor creşte cu 20%, după cum urmează:

– De la 156 lei la 185 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani

– De la 311 lei la 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani.

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a adoptat decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Astfel, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei.

Pe 23 august, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul pregăteşte argumentele pentru a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu respingerea de către Parlament a ordonanţei de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

Printre motivele invocate de Guvern de a respinge OUG 123/2020 se numără „încălcarea unor norme procedurale referitoare la cvommul legal, care nu reprezintă doar prevederi regulamentare, ci sunt chiar expresia unor garantii constitutionale, prevazute de art. 67 din Constitute.”

„Am luat decizia de a creşte etapizat, de a menţine sensul legii, de a dubla alocaţiile, dar să o facem etapizat, în funcţie de revenirea economică şi de capacitatea efectivă a bugetului de a face faţă acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a continuat să respingă această soluţie raţională, fundamentată economic şi singura care poate să stea în picioare. Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranţă pregătim argumentele pentru a putea sesiza la CCR”, a afirmat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a atacat dur decizia PNL de a contesta legea, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

„Dar chiar nu vă crapă obrazul de rușine?!
Același Guvern incompetent care a făcut din deschiderea școlilor o mare bătaie de joc, se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocațiile copiilor!
Azi, peneliștii au contestat din nou la Curtea Constituțională legea votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Asta deși CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii și că legea votată de PSD este perfect constituțională.
Iohannis trebuie să iasă astăzi și să justifice această nouă decizie aberantă a Guvernului său! Până când mai tolerează acest guvern care fură până și drepturile copiilor?!
Eu am un singur mesaj. Nu vă mai bateți joc de copii!
DUBLAȚI ALOCAȚIILE! Respectați legea!”, a scris Ciolacu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, conferinţă de presă la Palatul Cotroceni la ORA 18:00