CCR dă astăzi verdictul la revocarea lui Geoană şi la îngheţarea salariilor şi pensiilor

Curtea Constituţională dezbate astăzi contestaţia depusă de Mircea Geoană cu privire la revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului, precum şi sesizarea USL pe legea care îngheaţă salariile şi pensiile în 2012.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 09:27
CCR dă astăzi verdictul la revocarea lui Geoană şi la îngheţarea salariilor şi pensiilor

Judecătorii CCR se vor pronunţa asupra contestaţiei depuse de Mircea Geoană la hotărârea plenului Senatului, din 23 noiembrie, prin care acesta a fost înlăturat de la conducerea acestei camere.

Geoană a atacat decizia Senatului la Curte Constituţională la data de 24 noiembrie.

Senatorul şi-a motivat demersul prin faptul că votul prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de preşedinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susţinut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare şi constituţionale.

„Preşedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca preşedintele Senatului să fie revocat este în situaţia în care ar încălca în mod grav şi repetat prevederi constituţionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sancţiune politică sau juridică. Această situaţie nu există în motivarea grupului PSD, acolo se invocă exlcusiv o decizie politică”, a declarat Geoană.

Tot astăzi, CCR discută şi sesizarea depusă de USL la legea prin care se îngheaţă pensiile şi salariile bugetare pentru 2012.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi, întrebat despre judecarea de către Curtea Constituţională a sesizării USL asupra legii prin care se îngheaţă salariile şi pensiile în 2012, că „penibilii” de la CC vor face ceea ce le spune Traian Băsescu.

În 16 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara, la RRA, că indiferent care va fi rezultatul sesizării la CC a îngheţării pensiilor şi salariilor în anul 2012, „bani nu există”, arătând că „dacă ar exista, s-ar plăti”.

În urma acestor declaraţii ale preşedintelui Băsescu, USL a anunţat declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a şefului statului.

Camera Deputaţilor a adoptat în 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate.