Curtea Constituțională a României, cu unanimitate de voturi, a constatat că propunerea legislativă a cetățenilor de modificare a Codului muncii îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei, cu excepția unor dispoziții care reglementează o normă cu caracter fiscal, informează Agerpres.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2015/01/zegrean_adevarul_ro_2_30659700.jpg)
Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit.j) din Constituție și al art.48-49 din Legea 47/1992, s-a întrunit pentru a se pronunța asupra inițiativei legislative a cetățenilor intitulate ”Lege pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 — Codul muncii”, înregistrată la Senat cu nr. B 497 din 22 decembrie 2014 și transmisă de președintele Senatului instanței constituționale.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată ”Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.53/ 2003 — Codul muncii” îndeplinește condițiile prevăzute de art.74 alin. (1) și (2) din Constituție, cu excepția alin. (3) al art.211 introdus prin pct.9 al propunerii legislative, care reglementează o normă cu caracter fiscal. Hotărârea este definitivă și general obligatorie. Hotărârea se comunică președintelui Senatului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri Agerpres.
Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că este „foarte încântat” că cetățenii au reușit să adune semnături și să promoveze o inițiativă legislativă „care este de mare interes”, respectiv o modificare esențială la Codul muncii.
„Astăzi avem lucruri mult mai interesante sau cel puțin la fel de interesante. Avem o propunere legislativă, o inițiativă populară. Este o muncă colosală, s-au adunat 150.000 de semnături. Ar trebui să vă intereseze mai mult asta. (…) Asta este inițiativă populară. Eu sunt foarte încântat că poporul a fost capabil să se organizeze și să adune atâtea semnături și să promoveze o inițiativă legislativă care este de mare interes. Este o modificare esențială la Codul muncii. Deci sunt lucruri foarte importante „, a afirmat șeful CCR, înainte de ședința de miercuri.
Proiectul de modificare a legislaţiei muncii a fost iniţiat de către Blocul Naţional Sindical ce a finalizat strângerea de semnături în sprijinul proiectului de lege la mijlocul lunii septembrie. Bogdan Hossu anunţa atunci că proiectul a fost elaborat de către fostul ministru al Muncii, Alexandru Athanasiu, şi are ca scop modificarea unor prevederi din Codul Muncii introduse în timpul guvernului Boc.
Prin proiect se propune, printre altele, reducerea perioadei de probă pentru muncitorii necalificaţi, prelungirea duratei maxime a contractelor de muncă peo perioadă determinată de la 3 la 5 ani, imposibilitatatea angajatorului de suspendare a contractului colectiv de muncă în cazul reducerii temporare a activităţii, prelungirea de la 45 de zile la 9 luni a duratei în care angajatorul este obligat să-i reangajeze pe salariaţii concediaţi prin restrângerea temporară a activităţii etc.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20