CCR: Legea privind asigurarea unui nivel ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice este neconstituţională

Legea privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice este neconstituţională în ansamblul ei, a decis miercuri Curtea Constituţională a României.

04 iul. 2018, 15:53
CCR: Legea privind asigurarea unui nivel ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice este neconstituţională

Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis a fost admisă cu unanimitate de voturi.

Curtea a reţinut că, în cadrul procedurii legislative, iniţiatorul nu a solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în conformitate cu art. 4 lit. d) pct.1 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (…), potrivit căruia una dintre atribuţiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării constă în avizarea proiectelor de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind, între altele, securitatea naţională. Aşa fiind, Curtea a statuat că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (5) care consacră principiul legalităţii şi ale art. 119 referitoare la atribuţiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării„, se precizează în comunicat.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie comunicată preşedintelui României, Parlamentului şi prim-ministrului.