CCR: O prevedere din OUG 158 din 2005 privind indemnizaţia de maternitate este neconstituţională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că o formulare din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care exclude în anumite cazuri posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, este neconstituțională.

22 iun. 2017, 15:57
CCR: O prevedere din OUG 158 din 2005 privind indemnizaţia de maternitate este neconstituţională

Potrivit unui comunicat al CCR articolul în cauză prevede că „pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator”.

În urma deliberărilor, plenul CCR a admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 33 din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care exclude posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, în alte situații decât cele prevăzute expres de textul de lege, este neconstituțională.

„În motivarea excepției de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a reținut că soluția legislativă (…) are ca efect excluderea unor categorii de asigurați de la dreptul de a beneficia de acordarea indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, deși persoanele aflate în ipoteza art.1 alin.(1) lit.A și B din același act normative se bucură de acest drept. Curtea a apreciat că această soluție legislativă este contrară prevederilor art.16 și art.47 alin.(2) din Constituție, întrucât, din perspectiva respectării obligației de contribuție la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, asigurații se află în situații egale, care nu justifică un tratament juridic diferențiat”, se precizează în comunicat.

Decizia este definitivă și general obligatorie și va fi comunicată Parlamentului, Guvernului și instanței judecătorești care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului București — Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.