CCR: Propunerea ca hotărârile CSAT să fie obligatorii pentru toate instituţiile nu e constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) susţine că propunerea ca hotărârile Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, redenumit Consiliului Naţional de Securitate, să fie obligatorii, fără diferenţiere, pentru toate autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice este neconstituţională deoarece imprimă Consiliului caracter de for legiuitor.

RomaniaTV.net
26 mart. 2014, 20:36
CCR: Propunerea ca hotărârile CSAT să fie obligatorii pentru toate instituţiile nu e constituţională

CCR face aceste afirmaţii în motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Constituţiei.

‘O asemenea asimilare este inadmisibilă într-un stat de drept, organizat în baza principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, în cadrul democraţiei constituţionale, în care Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Curtea reţine că obligativitatea generalizată atribuită hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate poate afecta independenţa justiţiei, ca valoare constituţională intangibilă, care nu poate forma obiectul revizuirii’, susţin judecătorii CCR, transmite Agerpres.

În prezent, spun judecătorii CCR, obligativitatea hotărârilor emise de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării vizează doar anumite autorităţi şi instituţii.

Judecătorii propun, de asemenea, şi reintroducerea sintagmei ‘apărarea ţării’ în corpul articolului 119, sintagmă care în propunerea de revizuire a fost eliminată.

Judecătorii CCR au analizat şi prevedere potrivit căreia Consiliul Naţional de Securitate ar urma să prezinte anual sau oricând este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului, explicând că, deşi această prevedere reprezintă o garanţie a funcţionării Consiliului, există riscul ca prezentarea rapoartelor de activitate să devină ‘o simplă informare în condiţiile în care însuşi Parlamentului ar urma să i se opună obligativitatea hotărârilor Consiliului’.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte propunerea de condiţionare a validării referendumului naţional de participarea a cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, judecătorii CCR consideră că reglementarea condiţiilor privind validarea referendumului este de competenţa legiuitorului.

‘Curtea apreciază că stabilirea cvorumului de participare la referendum este un atribut al legiuitorului ordinar, astfel că nu se impune reglementarea unei norme de rang constituţional cu un atare obiect’, explică judecării în documentul amintit, propunând totodată eliminarea respectivelor dispoziţii de modificare a articolului 90 de Legea fundamentală.


loading...