CCR: Trei motive pentru care alegerile comasate nu sunt constituţionale

Curtea Constituţională publică astăzi motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională legea prin care alegerile locale au fost comasate cu cele generale. Conform unor informaţii obţinute de România TV, judecătorii Curţii au respins legea pe trei considerente majore, dintre care cel mai important este încălcarea dreptului de a alege şi a fi ales.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 09:17
CCR: Trei motive pentru care alegerile comasate nu sunt constituţionale

Acest drept este încălcat prin faptul că desfăşurarea alegerilor locale cu cele generale în aceeaşi zi instituie practic o interdicţie în a candida atât la o funcţie în administraţia locală, cât şi la una în Parlament.

Un alt motiv de neconstituţionalitate este faptul că instanţelor li se fixează un termen de 10 zile pentru a se pronunţa asupra acţiunilor de contestare a modului în care sunt trasate colegiile electorale. CCR consideră că instanţele au dreptul constituţionale de a-şi fixa singure termenele.

În al treilea rând, este neconstituţională prelungirea mandatelor aleşilor locali. Prelungirea cu şase luni a mandatelor locali poate avea loc doar în situaţii de urgenţă, caz care nu poate fi invocat în actualele circumstanţe, consideră Curtea.

După publicarea motivării, legea va fi întoarsă la Parlament pentru a fi amendată în sensul observaţiilor CCR.