Ce a descoperit un medic legist român la autopsiile persoanelor decedate de COVID-19. Care sunt cele mai afectate organe

Medicul legist Cristian Stan a explicat ce a descoperit la autopsiile persoanelor decedate de coronavirus. Potrivit acestuia, cele mai afectate organe sunt plămânii, rinichii și inima.

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 07:01
Ce a descoperit un medic legist român la autopsiile persoanelor decedate de COVID-19. Care sunt cele mai afectate organe

Medicul Cristian Stan povesteşte că dacă la începutul pandemiei numărul autopsiilor la cei depistati cu coronavirus era destul de rar, acum se fac autopsii şi la 3-4 pacienţi pe zi, marea majoritate fiind persoane care au avut și leziuni traumatice.

„Din punct de vedere al medicinei legale, a existat un ordin al ministrului sănătății care a interzis autopsiile la pacienții cu boală COVID în spitale, dar Medicina Legală și cazurile medico-legale nu au fost afectate de acest ordin. Noi ne-am făcut treaba în continuare, am făcut autopsiile pentru cazurile care sunt dispuse pentru a fi autopsiate de către procurori.

În ultimele săptămâni, a crescut frecvența cazurilor care sunt pozitivi pentru testul COVID și, dacă la începutul pandemiei, undeva în lunile aprilie – mai era autopsiat un caz pe săptămână sau la două săptămâni, acum avem cel mai rar la câteva zile, dacă nu chiar și zile în care avem 3-4 cazuri la pacienți, marea majoritate fiind pacienți care au avut și leziuni traumatice.

Această boală practic este un test de stres care este dat de natură organismului uman, astfel că practic orice organism care are deja o patologie cronică preexistentă este mult mai vulnerabil la modificările induse de victoria virală decât un organism absolut sănătos al unei persoane tinere. Acesta ar fi primul criteriu.

Al doilea criteriu de evaluare a gravității acestei boli este reactivitatea individuală. Există persoane care au o vulnerabilitate genetică la acțiunea virusului care determină boala COVID și acest lucru este demonstrat atât de studiile de genetică efectuate și publicate în revistele internaționale, cât și de constatarea unor cazuri, nu foarte frecvente, dar de agregare familială, în care mai mulți membri ai aceleași familii au decedat sau au făcut forme grave de boală, deși unii erau tineri, unii erau vârstnici, unii erau fără comorbidități”, a explicat Cristian Stan, potrivit Antena3.

Medicul legist spune că cele mai afectate organe în boala COVID-19 sunt plămânii, rinichii și inima.

Citeşte şi Care sunt cele mai mari surse de infectare cu COVID-19. Explicaţiile managerului spitalului Victor Babeş din Timişoara