Presa din Ungaria, reacţii dure după scandările xenofobe ale suporterilor români la meciul cu Malta

Suporterii români au folosit scandări xenofobe la adresa Ungariei şi la meciul cu Malta de la Ploieşti. A fost partida de debut al lui Adrian Rus la echipa națională. Jucătorul celor de la Fehervar a fost trimis la echipa a doua după ce a fost convocat la lot de selecționerul Cosmin Contra.

10 sept. 2019, 06:03
Presa din Ungaria, reacţii dure după scandările xenofobe ale suporterilor români la meciul cu Malta

Adrian Rus a debutat la echipa națională a României în meciul cu Malta și nu mai poate juca pentru o altă reprezentativă. Convocarea lui i-a făcut pe oficialii clubului la care joacă să ia decizia de a-l trimite la echipa a doua, care joacă în Liga a 3-a din Ungaria. Federația Română de Fotbal a interpreat decizia ca pe o mișcare prin care jucătorul, care deţine şi cetăţenie maghiară, ar fi fost forțat să nu accepte convocarea și să aleagă să joace pentru Ungaria.

Suporterii români nu au trecut cu vederea acest episod și și-au vărsat nervii în timpul meciului de la Ploiești, când au înjurat Ungaria de mai multe ori. Presa maghiară a scris ulterior că fanii români au adresat mesaje xenofobe.

„Situaţia a degenerat şi a fost nevoie de intervenţia lui Gabriel Berceanu, ofiţerul de presă al FRF: Stimaţi spectatori. Suntem deja într-o situaţie delicată din cauza meciului cu Spania. Nu ar trebui să riscăm să jucăm meciurile foarte importante împotriva Norvegiei şi Suediei, care sunt extrem de importante pentru calificarea la Campionatul European. Nu este un loc pentru mesajele xenofobe”, a notat presa de la Budapesta.

Jurnaliştii magghiari au mai scris că Adrian Rus ar fi declarat că a făcut o prostie în momentul în care a aplicat pentru cetățenia maghiară. Jucătorul a dezmințit însă acest lucru: „Respect naţiunile maghiară şi română. Îmi pare rău că mi-au fost răstălmăcite cuvintele. În martie, când eram cu naţionala U21 în Spania pentru pregătire, am declarat presei româneşti că sunt recunoscător Ungariei pentru că m-a ajutat atunci când în România mi s-a spus că nu mai pot juca fotbal. Sunt recunoscător Ungariei că mi-a oferit această oportunitate, deoarece fotbalul este viaţa mea. Au inventat. Au scris o mulţime de articole cu ceva ce eu nu am zis niciodată. Nu am spus că este o stupizenie să-ţi iei cetăţenia maghiară şi nici că statul în Ungaria a fost un episod neplăcut din viaţa mea”.