Ce ai voie să faci în Vinerea Mare. Tradiţii şi obiceiuri pe care este bine să le respecţi ca să fii ferit de boli şi de tot felul de alte necazuri

Vinerea Mare este o zi cu mare însemnătate religioasă. Este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce și este considerată cea mai tristă zi din istoria creștinismului.

20 apr. 2022, 12:18
Ce ai voie să faci în Vinerea Mare. Tradiţii şi obiceiuri pe care este bine să le respecţi ca să fii ferit de boli şi de tot felul de alte necazuri

Ce ai voie să faci în Vinerea Mare. În această zi, credincioşii este bine să respecte anumite tradiţii şi obiceiuri pentru a le merge bine tot anul şi pentru a fi feriţi de cele rele.

În seara acestei zile, în bisericile din toată ţara se oficiază denia Prohodului. Preoţii scot Sfântul Epitaf în mijlocul bisericii, pe sub care trec credincioșii. Acest ritual închipuie punerea Domnului în mormânt.

Sfântul Epitaf mai poartă denumirea de Sfântul Aer, iar credincioşii care trec de trei ori pe sub el sunt feriți de boli, de dureri de cap şi de mijloc. Se crede, de asemenea, că dacă îţi ştergi ochii cu marginea Sfântului Epitaf, nu vei mai avea probleme oculare.

Citeste si Trucuri pentru a obţine cele mai frumoase ouă vopsite de Paşte. Cum să alegi ouăle potrivite

Ce ai voie să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, este bine ca oamenii să meargă la biserică încă de dimineață cu flori. Apoi, seara, după terminarea Deniei, în multe zone din ţară femeile merg la mormintele celor dragi ca să aprindă lumânări.

Se spune că cei care se vor scălda în apă rece de trei ori, în Vinerea Mare, vor fi feriți de boli.

În această zi, se tămâiază casa, apoi, se înconjoară de trei ori pentru a fi ferită de lighioane și gângănii.

Fiind zi de doliu, este bine ca, în această zi, să se ţină post negru, fără mâncare şi, ideal, fără apă.

Citeste si Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: „Este cea mai mare greșeală pe care o facem la masa de Paște”

Ce să nu faci în Vinerea Mare

În această zi, nu se mai fac treburi în gospodărie, nu se spală, nu se calcă, nu se coase, existând credinţa că, dacă faci aceste lucruri, vei avea parte de rele. În Vinerea Mare nu se coc coconaci şi nici pască. Tradiția spune că cei care fac acest lucru riscă să se îmbolnăvească. În popor se spune că cei care coc în Vinerea Mare ard mâinile Maicii Domnului.

De asemenea, în Vinerea Mare nu se mănâncă urzici și oțet și asta pentru că Iisus Hristos a fost biciuit cu urzici pe când se afla pe cruce și i s-a dat să bea oțet atunci când, însetat şi epuizat fiind, a cerut apă.