Ce alimente se scumpesc în luna decembrie. Cât îi va costa pe români coșul de cumpărături în preajma sărbătorilor

Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar românii se pregătesc sufletește pentru acea perioadă pe care au așteptat-o tot anul. Nu la fel de încântate sunt și buzunarele lor, căci se anunță una dintre cele mai scumpe perioade de sărbători de până acum.

01 dec. 2022, 09:56
Ce alimente se scumpesc în luna decembrie. Cât îi va costa pe români coșul de cumpărături în preajma sărbătorilor

Prețurile din ultima perioadă i-au determinat pe români să fie mai chibzuiți și să nu mai cumpere tot ce le face cu ochiul. Și chiar dacă se limitează la a cumpăra doar strictul necesar tot e destul de greu să țină pasul cu cheltuielile.

Românii au început să-și facă deja lista de cumpărături pentru sărbători. Au de pregătit masa de Crăciun, de Revelion, de luat cadouri pentru toți apropiații și nu e deloc ușor din punct de vedere financiar. Partea proastă e că în acest an coșul de cumpărături va conține mult mai puține produse decât în anii trecuți și va fi și mai scump.

Ce alimente se scumpesc în luna decembrie

De-a lungul întregului an s-au înregistrat scumpiri la toate produsele de bază. Zahărul s-a scumpit cu 62%, uleiul cu 41%. La făină, de asemenea, vedem o scumpire de 35%, iar la cartofi preţul s-au mărit cu 31%, potrivit Antena3.

Și lactatele și pâinea sunt mai scumpe acum cu 27%, ouăle cu 25%, iar carnea de pui și cea de porc cu 20%, respectiv 15%.

Aceasta e situația din prezent, însă în perioada următoare se estimează că prețurile vor crește și mai mult, în preajma sărbătorilor, la produsele de bază cumpărate cel mai des de români. Cele mai mari costuri vor fi înregistrate la carnea de porc, lactate și ulei. Un kilogram de carne de porc cpstă acum 25 de lei, dar în viitorul apropiat ar putea ajunge și la 30 de lei.

Citește și Prețurile la alimente au explodat. Cât au ajuns să scoată din buzunar românii pentru mâncare: „Sărim de 5.000 de lei cu două ture de cumpărături”

Uleiul se va scumpi cu patru lei. Va ajunge la 18 lei, de la 14, cât este acum. Și la lapte va fi o creștere de aproximativ 2 lei, ajungând de la 8 la 10 lei.

Conform analiștilor, coșul de cumpărături va fi cu 15% mai scump în decembrie, comparativ cu luna noiembrue. Dacă luna trecută dădeam 170 de lei pe produsele de bază, în decembrie ele vor ajunge și la 200 de lei, adică cu 30 de lei mai mult.

Cât de mult au crescut prețurile la produsele de bază în 2022

  • Zahăr – 62%
  • Ulei – 41%
  • Făină – 35%
  • Cartofi – 31%
  • Pâine – 27%
  • Lactate – 27%
  • Ouă – 25%
  • Carnea de pui – 20%
  • âCarnea de porc – 15%