Ce alimente trebuie să consumăm în timpul sezonului geros

În timpul sezonului rece este nevoie de o atenţie deosebită pe care trebuie să o acordăm alimentaţiei sau stilului de viaţă. Pentru a ne feri de răceli şi gripă trebuie să consumăm anumite alimente care au rolul de a ne întări sistemul imunitar.
Alina Costache
30 dec. 2015, 07:30
Ce alimente trebuie să consumăm în timpul sezonului geros

O alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat ne ajuta sa depasim cu bine sezonul rece si sa nu racim. Numeroase studii medicale moderne arata ca adaptarea organismului la conditiile de iarna implica transformari ale sistemelor de obtinere a energiei necesare activitatilor organismului. Astfel, organismul va consuma o mare parte din energia depozitata in celule pentru incalzire, dar in acelasi timp va depune un efort suplimentar pentru refacerea depozitelor de grasimi.

Pentru o alimentatie care sa ne permita conservarea energiei este absolut necesar sa mancam foarte bine la micul dejun. Astfel, nutritionistii danezi, ca si cei germani, sunt de parere ca, in anotimpul rece, micul dejun trebuie sa fie cel putin la fel de bogat in calorii ca si masa de pranz. Acest aspect este si mai important in zilele in care depunem efort fizic si avem contact mai mult cu frigul.

Masa de dimineata trebuie sa includa intotdeauna lactate grase precum smantana sau casul. Grasimile din acestea nu reprezinta un pericol pentru ingrasare, chiar daca sunt consumate peste 40 de zile la rand, in cazul in care in acele zile facem efort fizic. Mai mult decat atat, acizii grasi din laptele sau smantana de vaca si mai ales de bivolita ajung rapid in ficat, unde sunt folositi pentru fabricarea unor precursori hormonali. De asemenea, ouale servite moi sunt foarte recomandate la micul dejun, datorita aminoacizilor de care are nevoie organismul pentru fortifierea unor zone din creier intens solicitate la frig.

Pentru a ne conserva energia trebuie, de asemenea, sa consumam de 4-5 ori pe saptamana proteine animale la pranz si seara, evitand excesul de condimente foarte iuti. Esential pentru evitarea starilor de oboseala este ca dupa fiecare masa sa mancam un fruct proaspat, cel mai recomandat fiind marul.

Citeşte şi Cum să mănânci iarna ca să nu te îngraşi

Mai mult, grasimile au un rol deosebit, pentru ca stocheaza energia si reprezinta un factor imuno-stimulator impotriva frigului, ajutand corpul sa se adapteze la temperaturile scazute. In perioada iernii este bine sa optezi pentru grasimi vegetale si animale de calitate. Cele mai bune grasimi care pot fi consumate si care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din peste (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie si la fluidizarea sangelui si la vascularizarea organismului.

In plus, pentru a ne intari sistemul imunitar este nevoie sa consumam si vitamina C (citrice, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, verdeturi, rosii, coacaze negre) si vitamina A (oua, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei rosu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze inchise la culoare, dovleac, salata verde, caise uscate, unt). Organismul are nevoie si de minerale (zinc – fructe de mare, scoici, sardine, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, ovaz, paine, nuci, ghimbirul; seleniu – nuci, paine, peste, carne, oua).

Totodata, nici iaurturile probiotice nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie in timpul sezonului rece. Ele contribuie la o sanatate de fier. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile. Si ridichile sunt alimentele-minune in lunile geroase de iarna. Ridichea alba este bogata in fibre si fier, iar ridichea neagra are un gust distinct, usor iute si un continut semnificativ de vitamina C, cel mai important antioxidant in prevenirea racelii si gripei.

Si catina este un alt element important pentru sanatatea noastra pe timpul rece. Denumita si ginsengul romanesc, catina este considerata un vaccin antigripal natural datorita continutului ridicat de vitamina C, fiind mai mare decat cel al macesului si de 10 ori mai mare decat al citricelor.

Iarna nu ar trebui sa lipseasca nici ceaiurile din plante sau fructe si nici laptele cald cu scortisoara sau miere.

Totodata, in timpul sezonului rece este important sa ne imbracam adecvat, sa facem sport, sa ne odihnim suficient si sa respectam regulile de igiena. Mai mult, este necesar sa se evite contactul cu persoane bolnave.

Citeşte şi Aşa faci cea mai bună cremă de mâini pentru iarnă, acasă

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…