Ce ALIMENTE trebuie să consumi zilnic pentru a avea o MEMORIE de elefant

Consumul de alimente sănătoase poate să îmbunătăţească semnificativ memoria, puterea de concentrare şi starea de spirit pe termen lung. Iată ce alimente este recomandat să consumi pentru a avea o memorie de elefant.

25 feb. 2014, 09:45
Ce ALIMENTE trebuie să consumi zilnic pentru a avea o MEMORIE de elefant

O memorie bună este influenţată de modul în care neuronii transmit fluxurile informaţionale în organism. De aceea, o stare de sănătate precară poate să afecteze şi performanţa funcţiilor creierului. Astfel, dieta joacă un rol extrem de important pentru integritatea memoriei.

Medicul nutriţionist Corina Zugravu a explicat, pentru RomaniaTV.net, că alimentele care conţin omega-3 sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea memoriei.

„Sunt multe alimente asociate cu îmbunătăţirea memoriei. Majoritatea sunt alimente care conţin omega-3, ştiut fiind faptul că aceştia sunt în general tonici pentru sistemul nervos central. Pot fi incluşi aici toţi peştii oceanici graşi (în frunte cu somonul şi macroul), nucile, alunele şi celelalte din aceeaşi categorie, seminţele de floarea-soarelui şi dovleac, uleiurile de rapiţă, in, soia, grăsimile tartinabile vegetale. Dintre fructe, avocado e plin de omega-3, fiind gras şi cremos. Tot pentru memorie sunt ceaiurile sau suplimentele cu ginko şi ginseng”, a declarat Corina Zugravu.

De asemenea, medicul nutriţionist subliniază că şi alimentele bogate în vitamina B sunt foarte sănătoase. „Orice alt aliment care este bogat în vitamina B (precum leguminoasele: fasole, soia, mazăre, linte, cereale integrale) are un efect tonic pe funcţiile cognitive, deci şi pe memorie”, spune nutriţionistul.

TOP 10 alimente care îmbunătăţesc memoria

1. Fructe oleaginoase. Nucile şi seminţele sunt surse importante de vitamina E. Sunt bogate în antioxidanţi, au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului şi nu îngraşă. Mai mult, nucile au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Consumaţi-le, de preferat, în stare crudă şi nesărată, pentru a beneficia de toate proprietăţile nutriţionale.

Citeşte şi Vrei o MEMORIE BUNĂ? Sfaturi ca să reţii cât mai multe informaţii

2. Avocado. Aceste fructe sunt benefice memoriei, datorită grăsimilor mononesaturate, extrem de sănătoase pentru sistemul cardio-vascular. Cu toate acestea, din cauza conţinutului mare de calorii, medicii recomandă consumul a maximum o jumătate de avocado pe zi.

3. Fructe de pădure. Fructele de pădure au cel mai mare conţinut de antioxidanţi care au un rol protector la nivelul celulelor creierului. O dietă bogată în flavonoizi (un tip de antioxidanţi) poate să încetinească pierderea memoriei la oameni.

4. Peşte gras. Carnea de peşte bogată în grăsimi esenţiale omega-3 (somon, sardine, hering, macrou) previne eficient instalarea demenţei. Puteţi consuma carne de peşte de 3 ori pe săptămână sau folosind suplimente alimentare cu ulei de peşte.

5. Legume cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi (spanac, varza kale, varza verde, frunze de muştar, frunze de nap) furnizează o sursă bogată de acid folic, substanţă care reglează nivelul de homocisteină în organism.

6. Cafea/vin. Cofeina este un excitant excelent pentru memorie şi concentrare. De asemenea, vinul roşu prelungeşte viaţa. Cu toate acestea, alcoolul în exces încetineşte funcţionarea creierului, însă poţi să optezi pentru sucul de struguri. Acest suc îmbunătăţeşte semnificativ memoria şi funcţiile motorii.

7. Legume crucifere. Legumele crucifere (varză, conopidă, broccoli) s-au dovedit benefice în ceea ce priveşte conservarea memoriei la vârste înaintate.

8. Cereale integrale. Cerealele integrale (ovăz, pâine integrală, orez brun) influenţează pozitiv funcţiile creierului. Ele protejează organismul de afecţiunile cardiace şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui.

9. Ciocolată neagră. Datorită proprietăţilor antioxidante puternice, ciocolata neagră ajută la îmbunătăţirea memoriei. Aceasta conţine stimulenţi naturali importanţi, aşa cum este cafeina, substanţa ce creşte puterea de concentrare. De asemenea, substanţele antioxidante din pudra de cacao protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ.

10. Usturoi. Datorită proprietăţilor antioxidante, usturoiul împiedică îmbătrânirea prematură.

IMPORTANT! Apa este cea mai naturală substanţă pe care poţi să o consumi. Corpul uman este făcut din apă, iar fără o cantitate suficientă de apă, creierul nu poate funcţiona la cote maxime.

DE EVITAT: slănina, carnea de porc şi carnea grasă, afumăturile, alcoolul în exces, tutunul.

Citeşte şi Jocuri de memorie: Cum să-ţi antrenezi creierul zilnic