CE: Amânarea accizei majorate la carburanţi este acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli

Autorităţile şi echipele de experţi ale FMI şi CE au ajuns la un acord la nivel tehnic după discuţiile privind prima şi a doua evaluare a programului economic, potrivit Mediafax. Astfel, amânarea implementării accizei majorate la carburanţi urmează să fie acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli ale statului, potrivit CE.

04 feb. 2014, 11:21
CE: Amânarea accizei majorate la carburanţi este acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli

Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale notează că majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost îndeplinite, conform unui comunicat publicat marţi de Comisia Europeană.
„S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună. Majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite”, se arată în declaraţia de la finalul vizitei.

Problema accizei majorate la carburanţi, care a generat tensiuni politice şi a condus la amânarea încheierii primei evaluări a acordului, a fost depăşită pentru moment.

„Amânarea pentru încă o perioadă a implementării accizelor la carburanţi va fi compensată prin îngheţări pe partea de cheltuieli”, se spune în comunicatul CE.

Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 4 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură.

Totodată, primul ministru a precizat că în funcţie de încasările din primele şase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an.

Instituţiile financiare internaţionale şi guvernul mizează pe o creştere de 2,2% a Produsului Intern Brut în acest an, după un avans de 2,8% în 2013, datorat în principal producţiei industriale şi recoltei bogate, potrivit comunicatului publicat marţi de CE.

VEZI SI:

Ponta: Preşedintele va semna scrisoarea cu FMI-ul. Numai să nu vadă acciza înaintea ochilor când semnează