Ce AMENDĂ rişti dacă nu duci la timp înapoi bicicletele luate de staţiile automatizate de bike-sharing, deschise marţi la Bucureşti

Marţi au fost deschise primele staţii automatizate de bike-sharing din Bucureşti, I’Velo Urban. Prin noul concept, biciclete pot fi închiriate GRATUIT în serii de câte 30 de minute de la oricare din cele şase staţii automatizate şi returnate în altă locaţie. Cei care depăşesc jumătate de oră şi nu aduc la timp bicicleta înapoi vor fi taxaţi suplimentar. 

27 sept. 2016, 14:27
Ce AMENDĂ rişti dacă nu duci la timp înapoi bicicletele luate de staţiile automatizate de bike-sharing, deschise marţi la Bucureşti

Potrivit proiectului, un utilizator poate închiria bicicleta GRATUIT de mai multe ori pe zi, cu condiţia ca după fiecare 30 de minute, să o returneze şi să existe o pauză de cel puţin alte 30 de minute. Utilizatorii au
posibilitatea să îşi aleagă singuri bicicletele din rastel, le pot închiria de la oricare din cele şase staţii automatizate şi le pot returna la cea mai apropiată staţie automatizată din sistemul I’Velo Urban.

Începând de marţi, sunt puse la dispoziţia beneficiarilor trei tipuri de abonamente:

– abonament pentru o zi în valoare de 10 lei

– abonament pentru o lună în valoare de 35 lei

– abonament pentru 1 an în valoare de 100 de lei.

Persoanele care nu duc la timp bicicletele înapoi sau la o altă staţie automatizată, respectiv în 30 de minute, vor fi taxate suplimentar, după cum urmează:

– 4 lei pentru depăşirea celor 30 de minute

– 8 lei pentru depăţirea a 60 de minute

– 20 lei pentru depăşirea a 90 de minute

– 25 lei pentru depăşirea a 120 de minute.

Pentru a putea beneficia de serviciile noului sistem de închiriere a bicicletelor, utilizatorii trebuie să
îşi creeze un cont pe www.ivelo.ro sau să se înregistreze la unul din centrele I’Velo Relax din Parcul Herăstrău (metrou Aviatorilor şi Arcul de Triumf) şi Parcul Tineretului (intrarea Gheorghe Şincai) pentru a primi cardul I’Velo. Închirierea unei biciclete se face pe baza cardului personal I’Velo, iar validarea se face la orice staţie automatizată I’Velo Urban, odată cu prima închiriere.

SE DESCHID primele staţii de bike-sharing GRATUIT din Bucureşti, marţi. Unde vor funcţiona

Prezent la inaugurarea staţiilor automatizate de bike-sharing, primarul general al Capitalei Gabriela Firea a precizat că municipalitatea are în plan mai multe proiecte privind încurajarea transportului alternativ. 

„Stiu, este momentul bibicletei, nu al vorbelor. Vreau să vă spun că în ultima şedinţă a Consiliului General au fost aprobate cu majoritate de voturi 19 proiecte PIDU, unul dintre aceste proiecte este extrem de important, se referă la 42 de circuite de biciclete pe întregul teritoriu al Capitalei. În faza următoare se vor organiza licitaţii după studiile de fezabilitate, aşa că, în curând, acest proiect- pilot, care este acum la început, graţie Green Revolution, va deveni o realitate, iar Capitala va fi brăzdată de foarte multe circuite de biciclete, atât de agrement, cât şi pentru transport. Intenţia noastră, a tuturor, este aceea ca transportul public în comun şi transportul cu bicicleta să ne îndemne să mai lăsăm acasă autoturismul personal, măcar timp de câteva ore sau câteva zile pe săptămână”, a declarat primarul general, Gabriela Firea. 

Începând de marţi, cele 210 biciclete vor putea fi închiriate 24 de ore din 24, în orice anotimp, din cele şase staţii amplasate în cele mai importante zone din oraş şi poziţionate pe traseele cu aflux mare de călători ale transportului în comun. Staţiile automatizate de bike-sharing sunt amplasate astfel: Piaţa
Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulles, Kaufland Barbu Văcărescu.