Ce analize medicale trebuie să faci în funcţie de vârstă

Publicat: Vineri, 16 Iunie 2017 23:35 // Actualizat: Vineri, 16 Iunie 2017 23:41 // Sursa: romaniatv.net

La 30 de ani nu mai ești ca la 20, iar la 40 problemele de sănătate vor începe să se adune. Dacă depistezi bolile din vreme, acestea vor fi mai ușor de tratat.

Foto: pixabay.com

20 ani. Până la 25 de ani, eventualele probleme sunt legate de anemie, hipocalcemii. După această vârstă însă ar trebui urmate programele de screening, printre care și cel pentru cancerul de col uterin. „Se impune un examen ginecologic și un test Babeș-Papanicolau care indică prezența HPV (virusul care determină cancerul de col uterin)", explică medicul de familie Carmen-Adriana Dogaru.

Testul depistează celulele anormale fixate pe col și care pot fi eliminate înainte să devină canceroase. În acest moment, programul de screening de cancer de col uterin gratuit se poate face odată la cinci ani, adaugă dr. Dogaru.
Tinerele care au în familie antecedente de cancer de sân trebuie să-și facă anual o ecografie până la vârsta de 40 de ani când investigația medicală indicată este mamografia, mai spune dr. Carmen-Adriana Dogaru.

30 ani. La 30 de ani, se adaugă examenul endrocrinologic care indică funcționarea tiroidei. Controlul medical este cu atât mai indicat dacă ai născut pentru că dereglările hormonale atunci apar, scrie doctorulzilei.ro.

Tot un test recomandat este și acela al examinării dermatologice a alunițelor de pe corp. Din cauze genetice unele persoane au o sensibilitate mai mare de a dezvolta cancer de piele. Cele mai frecvente probleme în această perioadă sunt cele legate de alimentație, mai spune dr. Dogaru.

Controlul ginecologic trebuie făcut și el măcar o dată la trei ani.

Chiar dacă nu ți se pare o urgență controlul stomatologic e bine să-l faci pentru că eventualele probleme cu dinții depistate din timp vor fi mai ușor și mai confortabil de tratat decât dacă le neglijezi. Se recomadă detartrajul o dată la șase luni, iar controlul stomatologic o dată pe an.

40 ani. Vizita la ginecolog ar trebui să fie măcar o dată pe an, la fel și testul Babeș-Papanicolau. Creșterea presiunii sangvine este normală după 40 de ani astfel că este bine să ai în vedere măsurarea tensiunii arteriale.

Glicemia și colesterolul încep să-ți facă probleme chiar dacă până acum n-ai avut de ce să te gândești la excese culinare. Testul de glicemie previne instalarea diabetului, iar colesterolul este principalul factor de risc în bolile cardiovasculare. Atât glicemia, cât și colesterolul pot fi ținute sub control printr-o dietă echilibrată și eventualele valori ridicate se văd în urma analizelor de sânge. Alături de ele nu strică o electrocardiogramă.

Examenul de tiroidă este și el indicat, mai ales că se apropie menopauza. Pot apărea palpitații, insomnii, stări de irascibilitate și transpirații, toate semne că ar trebui să mergi la un medic specialist. Cu atât mai mult dacă ai antecedente în familie.

50 ani. Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă se pierde mare parte din masa osoasă, iar acestea devin mai fragile. Se impune un examen care măsoară densitatea osoasă. Factorii agravanți sunt greutatea mică, fumatul, fracturile. Medicul este cel care îți va indica un comportament corect dacă suferi de osteoporoză.

Colonoscopia este o altă analiză care trebuie făcută la acestă vârstă. Analiza este precedată de un regim de câteva zile fără carne pentru ca rezultatul să fie concludent.

Citeşte şi Sănătatea ta: Fii atent la mâini ca să ştii ce boli ai

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
analize medicale analize medicale vârstă boli sănătate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H