Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei

Leul pare să se fi oprit doar pentru moment din deprecierea faţă de francul elveţian (CHF) undeva la 3,6 lei/CHF, în timp ce moneda europeană a găsit suport la nivelul de 1,316 dolari pentru un euro. Problemele euro provin din dificultăţile economiilor zonei euro (Euroland). China opreşte scumpirea aurlului cu încetinirea economiei sale. La Bursa din Bucureşti, oboseala creşterilor din primele două luni ale anului provoacă deja corecţii.
Adrian N. Ionescu
05 mart. 2012, 16:36
Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei

Suportul întâmpinat de depecierea monedei europene la nivelul de 1,316 dolari/euro a întors piaţa peste pragul de 1,32.

„În zona 1,316 – 1.304 avem o importanta confluenţă de suporturi (de susţinere a cuirsului monedei europene, vezi şi mai jos, acpitolul DIDACTICE). Aşadar, moneda unica ar putea încă să îşi revină în forţă de aici şi să îşi continuie creşterea spre maxime 1,357 dolari/euro.

Aşteptăm cu interes reacţia preturilor în urmăatoarele două şedinţe“, scria, luni dimineaţă, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal.

 

Leul contra Francul elveţian

 

Cât priveşte perechea franc elveţian – leu (CHF/RON), piaţa s-ar putea desprinde „mai degrabă brusc“ de nivelul de 3,6 – 3,62 lei/franc elveţian.

„În 30 ianuarie spuneam că penetrarea nivelului 3,6 ar antrena o severă fază de depreciere a leului în faţa francului. Nu am avut trecerea hotărâtă care să se califice ca penetrare, astfel că am redefinit pragul critic în zona 3,6 – 3,62 lei/CHF“, a mai adăugat analistul BT Securities.

 

Aurul

Cotaţia metalului preţios ameninţă să scadă sub pragul de la 1.700 de dolari pe uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame), din cauza ştirii că strategii Chinei au stabilit cea mai mică rată de creştere a economiei din ultimi 7 ani.

Căderea ar putea trimite preţul aurului tocmai spre suportul de la 1.678, după ce a fost compromis cel de la 1.715 doalri pe uncie, potrivit analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

 

Bursa din Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat confuz prima zi a săptămânii, fără a pune în pericol tendinţa de creştere pe termen mediu pe care BT Securities o certificase săptămâna trecută.

Cel mai bun indiciu despre viitor îl dă Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), care coborâse sub pragul de 26.0000 de puncte, încă destul de confortabil peste suportul crucial de la 25.000 de puncte.

O suport important se poate opune, din punct de vedere tehnic, scăderii (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

În cadrul tendinţei anuale crescătoare, care tocmai a fost confirmată există valuri de creşteri mai mici , urmate de scăderi. „E posibil ca actualul val de creştere să se încheie pe la 27.000, de unde, după uşoare corecţii, ar mai urma un avânt până în zona 29.000 – 31.000 de puncte“, spune raportul BT Securities.

O eventuală cădere sub 25.000 de puncte ar întâmpina obstacole la la 23.500, mai precizează Dan Rusu.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sugestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum să faci acasă cel mai bun fertilizator natural pentru roșii. Are aceleași proprietăți precum cele din comerț, dar e mai ieftin și sigur
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Criza hârtiei igienice din 1973, pornită de Johnny Carson. Gluma care a speriat America
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Modificări de ultimă oră la Revolut. E bancă! Conturi suspendate la cererea autorităților și noi reguli din septembrie în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți