Bill Gates şi-a vândut toate acţiunile pe care le deţinea la Fondul Proprietatea şi iese de pe Bursa de Valori Bucureşti

Prin intermediul fundaţiei caritabile pe care o con­trolează împreună cu fosta sa soţie, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial şi cofondator al Microsoft, a vândut toate acţiunile pe care le avea la Fondul Proprietatea.

21 dec. 2022, 10:49
Bill Gates şi-a vândut toate acţiunile pe care le deţinea la Fondul Proprietatea şi iese de pe Bursa de Valori Bucureşti

Bill Gates a luat decizia de a vinde acţiunile la Fondul Proprietatea şi de a ieşi de pe Bursa de Valori de la Bucureşti chiar înainte ca fondul să anunţe că va începe procesul de listare a Hidroelectrica, „perla“ energiei româneşti.

La final de 2021 (cele mai recente date), în portofoliul de investiţii al fundaţiei caritabile a lui Bill Gates nu mai figurează investiţia la Fondul Proprietatea, cea care la final de 2020 avea o valoare de 3,6 mil. dolari (18 mil. lei), conform Businessmagazin.

Investiţiile erau prin intermediul certificatelor de depozit globale, adică acţiunile Fondului Proprietatea tranzacţio­nate pe bursa de la Londra.

În primăvara lui 2022 Fondul Proprietatea a anunţat că Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie, şi-a dat acordul pentru convocarea unei adunări generale pentru a iniţia listarea la BVB a unei părţi din pachetul deţinut de fond, acesta fiind practic debutul procesului a ceea ce ar putea fi cel mai mare IPO de la bursa locală.

Citeşte şi: Băncile riscă să piardă zeci de miliarde de dolari, dacă nu îşi conving clienţii să folosească metode moderne de plată

În pre­zent, cel mai probabil, fon­dul dis­cută cu sindi­catul de intermediere feedbackul primit de la investitori pe baza road show-ului pentru vânzarea de acţiuni Hidroelectrica. Cu alte cuvinte, prin exit-ul de la Fondul Proprietatea, Bill Gates a ieşit ca expunere din companii precum Hidroelectrica, Petrom, Alro, adică cele la care Fondul Proprietatea este acţionar.

Spre comparaţie, la final de 2018, miliardarul american avea o investiţie de 12,7 mil. dolari la Fondul Proprietatea (1,2 mil. GDR-uri), iar la final de 2017 plasamentul se ridica la 27 mil.  dolari (2,4 mil. GDR-uri). Aceasta era sin­gura in­ves­tiţie românească din portofoliul celei mai mari organizaţii filantro­pice din lume.

Pe de altă parte, mi­liardarul american este investitor şi la compania sud-africană Naspers, acţio­na­rul majoritar al celui mai mare retailer online din România, eMAG, cu un plasa­ment de 10,5 mil. dolari, dar şi la Prosus, companie care grupează ope­ra­ţiunile din e-commerce ale Naspers, cu 30,5 mil. dolari. Naspers deţine în România eMAG, OLX, Fashion Days, Autovit, PayU.

Fondul Proprietatea are 12,7 mld. lei capitalizare şi evaluează deţinerea de 20% la Hidroelectrica la circa 12,2 mld. lei. Fondul a lichidat recent deţinerea de aproape 3% din Petrom. De la începutul lui 2022 acţiunile au plus 5%.

Citeşte şi: Veste bună pentru angajaţii la stat. Bugetarii primesc mai mulţi bani la leafă din ianuarie. Cea mai norocoasă categorie!