Ce apă să bem ca să nu avem probleme cu rinichii. Şase factori de care trebuie să ţinem cont

Medicul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică la Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală, spune că apa pe care o bem trebuie să aibă anumite caracteristici, ca să evităm problemele la rinichi.

17 mart. 2022, 08:57
Ce apă să bem ca să nu avem probleme cu rinichii. Şase factori de care trebuie să ţinem cont

Ce apă să bem ca să nu avem probleme cu rinichii. Medicii avertizează că puteţi avea probleme cu rinichii chiar dacă beţi doar apă plata. Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, spune că apa pe care o bem trebuie să aibă anumite caracteristici.

Ce apă să bem ca să nu avem probleme cu rinichii

Medicul Ovidiu Lomoncu a analizat principalele caracteristici ale apei pe care cu toţii o consumăm în mod obişnuit.

Citeşte şi Leguma minune care vindecă durerile de stomac, dezvăluită de Mihaela Bilic: „Este numărul unu în protecția anticancer”

„Din cauza faptului că apa de la robinet este – de multe ori și în multe localități – improprie consumului, apa de puț fiind de asemenea prea dură și contaminată frecvent cu nitriți, majoritatea părinților folosește – de exemplu pentru prepararea laptelui praf la sugari, dar și pentru copiii mai mari – apa plată. Pornind de la faptul că frecvența microlitiazei și chiar a litiazei renale (pietre la rinichi) este în creștere, chiar la vârste mici, am analizat compoziția celor mai folosite ape plate din comerț”, a explicat medicul, potrivit exquis.ro. 

Acesta a precizat că şi apa plată este tot o apă minerală, cu un conținut mai mare sau mai mic în minerale, fără a fi însă carbogazoasă.

„De aici mirarea părinților când le spun că apa baută de copil poate contribui la dezvoltarea microlitiazei! Invariabil toată lumea răspunde: „Dar noi bem numai apă plată!”, a mai spus medicul.

Medicul Ovidiu Limoncu a explicat care sunt cei şase factori de care trebuie să ţinem cont atunci când cumpărăm o apă minerală plată sau carbogazoasă.

1.Conținutul în săruri de calciu (Ca) – trebuie să fie cât mai redus. De ce? Calciul în exces se depune… în rinichi;

2.Conținutul în sodiu (Na) – trebuie să fie cât mai redus. De ce? Consumul de sare favorizează litiaza; 3.Ph-ul trebuie să fie cât mai aproape de neutru (neutru=7, limita maximă admisă a Ph-ului pentru apa plată este 7.2);

4.Nitriții trebuie să fie zero! – prezența lor indică o contaminare cu deșeuri menajere;

5.Nitrații trebuie să fie zero! – prezența lor atestă o contaminare cu îngrășăminte chimice;

6.Reziduu sec (nivelul impurităților) – să fie cât mai mic.

Iată la ce concluzii a ajuns medicul Ovidiu Limoncu după ce a analizat compoziţia apelor minerale plate, atât din datele oficiale, cât și direct, de pe etichetă:

Conținutul cel mai scăzut în calciu îl are apa Devin 7.14 mg/l, urmată de Bucovina, cu 9.53mg/l și de Izvorul minunilor cu 17.2mg/l . Dorna, Borsec, Zizin și, în special, Biborțeni au un conținut mai ridicat de calciu. Evian și Perenna – din import – au, de asemenea, un conținut mare de calciu!

Conținut de sodiu redus au apele: Izvorul minunilor (0.74mg/l), Aqua Carpatica (0.78mg/l) și Dorna (0.92mg/l).

Nivelul de nitrați cel mai redus îl are Zizin (0.03mg/l), Devin (1.2mg/l), Aqua Carpatica (1.85mg/l). Se pare că importanța acordată prezenței acestui compus în unele reclame este exagerată…

Un pH cât mai apropiat de 7 îl are apa Bucovina.

Reziduu sec cel mai mic îl are Bucovina și Izvorul minunilor.

„Greu de tras o concluzie, dar, făcând un raport al caracteristicilor „bune”/„rele” din perspectiva câtorva lucruri care ne interesează în această discuție, apare, în ordine, că apele minerale plate Devin, Izvorul Minunilor și Bucovina ar fi cele mai indicate pentru copii și nu numai! Poate că o soluție mai bună, în special pentru sugari și copii mici, ar fi folosirea unor sisteme casnice de filtrare a apei”, a mai spus specialistul în nefrologie pediatrică.

Citeşte şi Apa japoneză, remediul-minune pentru slăbire accelerată, întărirea imunităţii şi reglarea nivelului de colesterol