Ce ascund butoanele de la bancomat. Trucul de care cu siguranță nu știați: ce se întâmplă dacă apăsați tasta 6 la ATM

Butoanele de la bancomat pot avea și altă funcție decât cea pe care o cunoașteți. Dacă săptămâna trecută vă spuneam despre butonul 'Cancel' de la bancomat, care ascunde un secret pe care îl cunosc doar programatorii, acum e momentul să vă dezvăluim și ce se întâmplă dacă apăsați tasta 6.

14 apr. 2022, 20:55
Ce ascund butoanele de la bancomat. Trucul de care cu siguranță nu știați: ce se întâmplă dacă apăsați tasta 6 la ATM

Sigur ați scos măcar o dată bani de la bancomat. După cum știți, la un moment dat e nevoie să introduceți codul PIN ca să vă puteți accesa banii. Tastele de la ATM mai au un rol, pe lângă cel pe care îl cunoaștem cu toții.

După intorducerea codului PIN și apăsarea butonului de interogarare a soldului, dar și opțiunea de scoatere a numerarului, tasta 6 va reprezenta o sumă predefinită de bancomat, asta în cazul nu vrei ca numerarul pe care îl vei scoate să fie altul.

Dacă apăsați tasta 6 înseamnă că vreți să scoateți suma de 200 de lei, fără alte modificări. Apăsând această tasă nu va mai fi nevoie să introduceți suma ca să aibă loc operațiunea.

O altă tastă cu un rol aparte este tasta 5. Ea ne poate spune dacă bancomatul e sigur sau nu. Dacă tasta 5 e originală, ea trebuie să prezinte o ușoare denivelare, însă dacă e falsă, ea va fi perfect netedă, astfel că atunci când vei tasta codul tău PIN, un aparat folosit de infractori va reține codul tău PIN, dar și datele cardului tău.

De asemenea, înainte de fiecare extragere, trebuie să tragi ușor de tastatura bancomantului. Dacă aceasta pare că se desprinde, atunci trebuie să știi că bancomantul este unul fals și trebuie să anunți cât mai repede banca de care bancomatul aparține.

Secretul din spatele butonului „Cancel” de la orice ATM. Ce se întâmplă dacă îl apăsați de două ori consecutiv

Avem multe coduri secrete de care nu știm. Spre exemplu, dacă apăsați butonul ‘Cancel’ de la bancomat de două ori consecutiv, acesta poate avea o funcție diferită față de cea a anulării unei operațiuni.

În acel moment orice tentativă de fraudă a hackerilor asupra cardului vostru bancar și contului va fi blocată. Furtul codului PIN nu va fi posibil dacă apăsați Cancel de două ori. Nu este o certitudine, însă șansele ca skimmer-ul să poată trece și peste această operațiune a butonului ”cancel” sunt mici.

Ce e de făcut atunci când cardul rămâne blocat în bancomat

1. Așteptați 10 minute până când bancomatul se resetează.

2. Contactați banca sau instituția ce administrează bancomatul. Sunați la Serviciu Clienți și anunțați-i despre ce s-a întâmplat. Banca va trimite un responsabil din serviciu tehnic ce va recupera cardul dvs.

3. Identificați motivul pentru care cardul a rămas blocat.

Bancomatul poate funcționa încet după ce a fost prelucrat de escroci. De asemenea, e posibil să fie defect mecanismul de eliminare a cardului. Uneori cardul este eliminat parțial și i se vede doar marginea.

4. Rețineți locul și timpul când s-a blocat cardul.