Ce ascunde Guvernul despre securitatea energetică la iarnă. Consumatori pregătiți pentru raționalizări, încălzirea cu lemne e încurajată

Deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în această iarnă, în orele de vârf, va crește masiv față de prognozele dinaintea sezonului rece anterior. Dispecerul Energetic Național (DEN) estimează că deficitul va ajunge de la 180 MW la 1.260 MW, în cel mai bun caz, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist.

08 sept. 2022, 10:25

DEN le recomandă autorităților să îi pregătească pe consumatori de pe acum în cazul în care va fi nevoie de raționalizări, în ″situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

Potrivit documentului, în scenariul moderat, producția de energie a României la iarnă va fi de 7.940 MW, cu rezervă de 550 MW, față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW) în sezonul rece trecut. Scenariul pesimist, însă, arată că producția e estimată la 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW) în iarna trecută.

″În scenariul pesimist, la vârful de seară se înregistrează un deficit de producție de aproximatvi 3.490 MW, 550 MW putând fi acoperiți prin mobilizarea integrală a rezervelor din sistem, iar diferența neacoperită fiind de 2.940 MW″, se arată în act. Înainte de iarna trecută, deficitul neacoperit era estimat la numai 1.010 MW, potrivit Profit.

Instituția transmite că nu e exclus să fie nevoie de ajutor din partea altor sisteme energetice naționale din Europa, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori.

DEN a cerut și creșterea volumului de energie contractată pe piețele la termen de la producători de către furnizori pentru alimentarea consumatortilor finali și diminuarea exporturilor de energie.

″În prezent, volumul mediu al energiei orare contractate pe Piața pentru Ziua Următoare este de aproximativ 3.000 MW, iar în condițiile funcționării pieței cuplate ne putem afla în situația ca energia electrică produsă în România să ajungă la export, pe principiul cuplării prin preț, sensul de circulație fiind de la prețul mai mic către prețul mai mare, adică ofertele de vânzare de energie electrică din România să își găsească corespondent în afara țării și nu în România″, relevă sursa citată.

Mai mult, DEN cere amânarea aplicării unei reglementări ANRE în ceea ce privește echilibrarea pieței de energie, ″pentru a evita ofertarea produselor în euro/MWh și fără limite de preț (în conformitate cu prevederile europene), care în mod inevitabil va conduce și la creșterea prețurilor la energia electrică oferită în Piața de Echilibrare″.

″Reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale la consumatorii industriali corespunzător cantităților de energie electrică contractate din piața de energie electrică, pentru reducerea deficitului de energie electrică la nivelul sistemului″, precum și ″pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică″, sunt alte recomandări ale DEN.

Citește și Vladimir Putin amenință Europa cu oprirea livrărilor de energie. „Lasă-i să se îmbrace!”

Citește și Comisia Europeană a decis strategia de reducere a consumului de energie în UE! Ursula: „Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie la orele de vârf”