De ce ne taie Europa banii? Fraudele pe POSDRU au ajuns până la nivel de ministru

Silviu Bian, Ioan Botiş, Alexandra Maria Ţichindelean, Cristache Ristea sunt câteva nume din vârful Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, sub autoritatea Ministerului Muncii şi ministerului de resort, acuzate de implicare în fraude cu bani europeni, prin POS DRU. Şi acesta e doar vârful aisbergului.
Romania TV
21 feb. 2012, 13:39
De ce ne taie Europa banii? Fraudele pe POSDRU au ajuns până la nivel de ministru

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pe POS DRU, pentru că Autoritatea de Management a programului nu a implementat nişte recomandări ale Autorităţii Române de Audit, legate de evaluarea proiectelor şi de controlul proiectelor în primă fază. Neregulile legate de derularea POS DRU nu sunt însă o premieră. Iată două cazuri, recente, în care înalţi funcţionari ai statului au fost implicaţi în scandaluri legate de finanţările pe POS DRU.

 

Primul caz: pe 15 octombrie 2011, şeful ANOFM a fost prins în flagrant când lua mită 82.000 de lei, în 2 proiecte POS DRU.

Fostul şef al Silviu Bian al ANOFM
şi alţi doi directori din Agenţie (Alexandra Maria Ţichindelean, Cristache Ristea) au fost deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la această faptă, după ce Bian ar fi primit mită peste 270.000 de euro de la 8 angajaţi din cadrul unor proiecte POS DRU, din decembrie 2010 până când a fost arestat, în octombrie 2011. Bian a fost prins în flagrant pe 15 octombrie, luând mită 82.000 de lei.

Miza: 2 proiecte prin POS DRU. Mita: peste 270.000 de euro.

Din 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov  (instituţie aflată în subordinea ANOFM) se aflau în derulare 2 proiecte finanţate prin POS DRU. Vorbim de  „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR”. Fiecare dintre ele a fost finanţat cu 5 milioane de euro (alocarea maximă per proiect prin POS DRU).

În intervalul decembrie 2010-octombrie 2011, şeful ANOFM Silviu Bian a fost acuzat că a primit peste 270.000 de euro de la 8 angajaţi în cadrul proiectelor antemenţionate în schimbul acordului său că va vira echivalentul a 25% (cofinanţarea) din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Dacă Bian nu ar fi furnizat cofinanţarea (din fondurile ANOFM) pentru cele 2 proiecte, ele ar fi fost întrerupte, şi cei 8 angajaţi nu ar mai fi fost plătiţi în cadrul proiectelor prin POS DRU. De unde înţelegem că mita, deşi consistentă, renta pentru cei 8 angajaţi.


Alexandra Maria Ţichindelean
, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), a fost acuzată şi ea de luare de mită, în acest caz. Ţichindelean ar fi primit mită 10.000 de lei de la un angajat al firmei partenere în cadrul aceloraşi 2 proiecte POS DRU, folosite ca pretext pentru mita în formă continuată furnizată lui Bian. Ea ar fi luat banii, după efectuarea unui control la firma respectivă pentru a o favoriza/”proteja” în cazul unor controale viitoare.

Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, a fost acuzat pentru complicitate la luare de mită în formă continuată, în acelaşi caz. Ristea e acuzat că ar fi colectat lunar mita de la cei 8 angajaţi în cadrul proiectelor prin POD DRU şi o dădea mai departe lui Bian. Bian este cercetat penal în stare de libertate


Al doilea caz: fostul ministru al Muncii Ioan Botiş găzduia în casa sa un ONG care a atras 500.000 de euro prin POS DRU
. Şi în care, întâmplător, lucra soţia sa.

Ioan Botiş
declara în 2011 la Realitatea TV că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţa, care funcţionează temporar în casa lui, şi care a atras 500.000 de euro prin POS DRU, program pe care îl gestiona chiar ministerul pe care îl conducea.
Este vorba de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa (APEB), înfiinţată pe 14 septembrie 2007.

Botiş a argumentat că nu există niciun conflict de interese în faptul că finanţarea primită de ONG vine prin POSDRU, program coordonat de ministerul pe care îl conduce.

În septembrie 2010, deputatul Botiş a fost numit ministrul Muncii. În octombrie acelaşi an, ONG-ul soţiei sale a depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene prin POS DRU. Într-o lună, ONG-ul a primit 450.000 de euro nerambursabili, plus 187.700 de lei de la bugetul de stat.

ANI s-a sesizat din oficiu pe 19 aprilie 2011 cu privire la nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Botiş, în mandatul de ministru al Muncii (3 septembrie 2010-20 aprilie 2011).  ANI susţine că sunt indicii temeinice că fostul ministru Ioan Botiş ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese.

Botiş şi-a dat demisia de onoare.

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Câți bani costă costumul de ginere purtat de Ianis Hagi la nuntă. Suma nu este deloc mică
Capital.ro
S-a dat ordinul în România. Noile reguli de astăzi, 15 iulie
Playtech.ro
Cutremur în România luni. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
DailyBusiness
Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credit în LEI
Adevarul
Noi dezvăluiri despre atacatorul lui Trump. Ce se știe până acum despre Thomas Crooks: „Era tăcut, liniștit, lua mereu note bune la teste și era pasionat de istorie”
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Mișcare istorică pe piața media. Umilință mare pentru televiziunea românilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, apariție de senzație la nunta lui Ianis Hagi
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am împins-o pe Diana în râpă ca să...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Bogdan, românul care și-a pierdut viața în Italia după ce a încercat să-și salveze prietenul de la înec. Cei doi au fost găsiți morți după mai multe ore de căutări
Capital.ro
Restricții în sute de localități din România. Avertisment pentru români: Facem apel
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Letonia interzice accesul autoturismelor înmatriculate în Belarus și Rusia
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?