De ce ne taie Europa banii? Fraudele pe POSDRU au ajuns până la nivel de ministru

Silviu Bian, Ioan Botiş, Alexandra Maria Ţichindelean, Cristache Ristea sunt câteva nume din vârful Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, sub autoritatea Ministerului Muncii şi ministerului de resort, acuzate de implicare în fraude cu bani europeni, prin POS DRU. Şi acesta e doar vârful aisbergului.
Romania TV
21 feb. 2012, 13:39
De ce ne taie Europa banii? Fraudele pe POSDRU au ajuns până la nivel de ministru

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pe POS DRU, pentru că Autoritatea de Management a programului nu a implementat nişte recomandări ale Autorităţii Române de Audit, legate de evaluarea proiectelor şi de controlul proiectelor în primă fază. Neregulile legate de derularea POS DRU nu sunt însă o premieră. Iată două cazuri, recente, în care înalţi funcţionari ai statului au fost implicaţi în scandaluri legate de finanţările pe POS DRU.

 

Primul caz: pe 15 octombrie 2011, şeful ANOFM a fost prins în flagrant când lua mită 82.000 de lei, în 2 proiecte POS DRU.

Fostul şef al Silviu Bian al ANOFM
şi alţi doi directori din Agenţie (Alexandra Maria Ţichindelean, Cristache Ristea) au fost deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la această faptă, după ce Bian ar fi primit mită peste 270.000 de euro de la 8 angajaţi din cadrul unor proiecte POS DRU, din decembrie 2010 până când a fost arestat, în octombrie 2011. Bian a fost prins în flagrant pe 15 octombrie, luând mită 82.000 de lei.

Miza: 2 proiecte prin POS DRU. Mita: peste 270.000 de euro.

Din 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov  (instituţie aflată în subordinea ANOFM) se aflau în derulare 2 proiecte finanţate prin POS DRU. Vorbim de  „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR”. Fiecare dintre ele a fost finanţat cu 5 milioane de euro (alocarea maximă per proiect prin POS DRU).

În intervalul decembrie 2010-octombrie 2011, şeful ANOFM Silviu Bian a fost acuzat că a primit peste 270.000 de euro de la 8 angajaţi în cadrul proiectelor antemenţionate în schimbul acordului său că va vira echivalentul a 25% (cofinanţarea) din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Dacă Bian nu ar fi furnizat cofinanţarea (din fondurile ANOFM) pentru cele 2 proiecte, ele ar fi fost întrerupte, şi cei 8 angajaţi nu ar mai fi fost plătiţi în cadrul proiectelor prin POS DRU. De unde înţelegem că mita, deşi consistentă, renta pentru cei 8 angajaţi.


Alexandra Maria Ţichindelean
, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), a fost acuzată şi ea de luare de mită, în acest caz. Ţichindelean ar fi primit mită 10.000 de lei de la un angajat al firmei partenere în cadrul aceloraşi 2 proiecte POS DRU, folosite ca pretext pentru mita în formă continuată furnizată lui Bian. Ea ar fi luat banii, după efectuarea unui control la firma respectivă pentru a o favoriza/”proteja” în cazul unor controale viitoare.

Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, a fost acuzat pentru complicitate la luare de mită în formă continuată, în acelaşi caz. Ristea e acuzat că ar fi colectat lunar mita de la cei 8 angajaţi în cadrul proiectelor prin POD DRU şi o dădea mai departe lui Bian. Bian este cercetat penal în stare de libertate


Al doilea caz: fostul ministru al Muncii Ioan Botiş găzduia în casa sa un ONG care a atras 500.000 de euro prin POS DRU
. Şi în care, întâmplător, lucra soţia sa.

Ioan Botiş
declara în 2011 la Realitatea TV că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţa, care funcţionează temporar în casa lui, şi care a atras 500.000 de euro prin POS DRU, program pe care îl gestiona chiar ministerul pe care îl conducea.
Este vorba de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa (APEB), înfiinţată pe 14 septembrie 2007.

Botiş a argumentat că nu există niciun conflict de interese în faptul că finanţarea primită de ONG vine prin POSDRU, program coordonat de ministerul pe care îl conduce.

În septembrie 2010, deputatul Botiş a fost numit ministrul Muncii. În octombrie acelaşi an, ONG-ul soţiei sale a depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene prin POS DRU. Într-o lună, ONG-ul a primit 450.000 de euro nerambursabili, plus 187.700 de lei de la bugetul de stat.

ANI s-a sesizat din oficiu pe 19 aprilie 2011 cu privire la nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Botiş, în mandatul de ministru al Muncii (3 septembrie 2010-20 aprilie 2011).  ANI susţine că sunt indicii temeinice că fostul ministru Ioan Botiş ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese.

Botiş şi-a dat demisia de onoare.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci dacă vrei să-ți crească roșiile mari și gustoase. Acesta e metoda corectă de îngrijire, recomandată de grădinarii cu experiență
Capital.ro
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Anunțul momentul pentru badantele care au lucrat în Italia! Cum pot ieși mai repede la pensie
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
La acești nativi vor trage banii în perioada următoare. Se anunță mari câștiguri
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Nu e o glumă! Stațiunea din România unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
O NOUĂ REGULĂ a fost decisă în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'