Ce avere are Victor Costache, ministrul care lucrează şi la stat şi la privat. Sumele fabuloase care îi intră în conturi

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, este în centrul unui uriaş scandal, după ce presa a dezvăluit că atât el cât şi secretarul de stat Horaţiu Moldovan lucreză în continuare  în clinicile private pe care le patronează. Asta în condiţiile în care în spaţiul public s-a vehiculat mult ideea ca angajaţilor la stat să nu li se mai permită să activeze în privat, iar în dezbare publică se află un proiect de lege care clinicile private vor primi bani de la stat.

29 ian. 2020, 17:49
Ce avere are Victor Costache, ministrul care lucrează şi la stat şi la privat. Sumele fabuloase care îi intră în conturi

„Victor Costache şi Horaţiu Moldovan se află clar într-un conflict de interese”, spune pentru România TV Cătălin Tolontan, autorul investigaţiei. Cu toate acestea, faptul că primii doi oameni din Ministerul Sănătăţii operează şi în clinicile lor private, care urmează să primească bani chiar de la ministerul pe care îl păstoresc, nu apare în declaraţiile lor de interese.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare în clinici private care ar urma să primească bani de la stat

Ştim însă, şi este public acest lucru, care este remuneraţia pe care o primesc cei doi pentru munca din privat. Astfel, Victor Costache încasează de la Clinica Polisano 594.330 lei anual, ceea ce înseamnă aproape 50.000 lei lunar. Dacă mai adăugăm aici cei 196.338 de lei pe care actualul ministru i-a încasat anul trecut de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde este conferenţiar, rezultă că Victor Costache câştigă lunar nu mai puţin de 65,8 mii lei, adică aproape 14.000 de euro. În ceea ce o priveşte pe soţia lui Victor Costache, aceasta încasează un salariu lunar de 3.800 de lei din poziţia de cercetător la Universitatea din Sibiu. Pe lângă aceste sume, familia Costache mai are în conturi aproximativ 50.000 euro, 9.000 de dolari şi 32.500 lei.

În ceea ce-l priveşte pe secretarul de stat Horaţiu Moldovan, acesta a încasat anul trecut de la Sanador nu mai puţin de 1,3 milioane lei, adică a avut un salariu lunar de 108,3 mii lei, adică peste 22.000 euro.

Ei decid pe un buget de 10 miliarde de euro, care este enorm raportat la bugetul naţional. Dar aş pune altfel întrebarea. Ce ar fi fost acum la Cotroceni, ce ar fi spus PNL şi USR dacă Bănicioiu când era Ministerul Sănătăţii ar fi dat clinicii unde el practica bani prin HG?„, a mai spus Cătălin Tolonat, la România TV. Este o referire directă la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii şi care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate – finanţate de stat – vor putea fi derulate „unitar” de către furnizori publici şi privaţi.