Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare în clinici private care ar urma să primească bani de la stat

Victor Costache, ministrul Sănătății, şi Horaţiu Moldovan, secretar de stat, şi-au păstrat calitatea de medici şi operează în timpul liber, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador, conform unei investigaţii făcute de Libertatea.

29 ian. 2020, 16:08
Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare în clinici private care ar urma să primească bani de la stat

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat miercuri seara că efectuează operaţii în timpul liber iar ANI i-a permis acest lucru şi intervenţiile sunt efectuate gratuit.

Întrebat dacă este vorba de o relaţie comercială în ce priveşte operaţiile pe care le efectuează, ministrul a negat şi a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă efectuează intervenţiile chirurgicale în mod gratuit.

„Timpul liber îmi aparţine şi sunt medic, fac o chirurgie complexă, şi sunt cazuri complexe – centrul din Sibiu este singurul centru din regiune. Toate intervenţiile sunt făcute la cerea pacienţilor, în timpul liber şi totul este foarte bine statuat de către ANI care mi-a permis acest lucru”, a spus ministrul Sănătăţii la B1 Tv.

Ministrul a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă ar fi dispus să opereze într-un spital public şi a menţionat că plănuise să intre în operaţie în urmă cu trei săptămâni la Spitalul „Marie Curie”, însă nu a mai participat la operaţie deoarece a intervenit o şedinţă de guvern.

„Am ajutat acum trei săptămâni echipa de la ‘Marie Curie’, am trimis colegii mei, era plănuit să intru în operaţie, numai că a intervenit o şedinţă de guvern”, a adăugat Costache.

Sanador a confirmat, pentru Libertatea, informaţia potrivit căreia chirurgul Horaţiu Moldovan a păstrat colaborarea cu spitalul privat şi după ce a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. „Vine la Sanador zilnic, începând cu orele 16, şi-a schimbat programul„, a declarat, pentru sursa citată, Carmen Chioţea, director de marketing la Sanador. Horaţiu Moldovan are cu spitalul un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, a confirmat unitatea privată.

Şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache operează pacienţi cu probleme cardiovasculare la Sibiu. În timpul liber, când nu decide politicile sănătăţii care îi afectează atât pe aceştia, cât şi spitalele private, cum este clinica Polisano, parte din grupul Medlife, cu care colaborează, după cum scrie Libertatea.

Modificările promovate de Costache, Moldovan şi guvernul din care aceştia fac parte vor transfera mai mulţi bani din fonduri publice către spitale private ca Sanador sau Polisano/Medlife. Este vizat inclusiv programul naţional de intervenţii cardiovasculare, la care cei doi participă în calitate de chirurgi.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate – finanţate de stat – vor putea fi derulate „unitar” de către furnizori publici şi privaţi.

Potrivit „Notei de fundamentare” a documentului, în prezent, „programele naţionale de sănătate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule”.

„În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum şi furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate”, se arată în document.

OUG propune ca „serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

„Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se mai arată în Nota de fundamentare.

Proiectul este în dezbatere publică până în 28 februarie.