Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare în clinici private care ar urma să primească bani de la stat

Publicat: Miercuri, 29 Ianuarie 2020 18:08 // Actualizat: Joi, 30 Ianuarie 2020 05:59 // Sursa: romaniatv.net

Victor Costache, ministrul Sănătății, şi Horaţiu Moldovan, secretar de stat, şi-au păstrat calitatea de medici şi operează în timpul liber, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador, conform unei investigaţii făcute de Libertatea.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat miercuri seara că efectuează operaţii în timpul liber iar ANI i-a permis acest lucru şi intervenţiile sunt efectuate gratuit.

Întrebat dacă este vorba de o relaţie comercială în ce priveşte operaţiile pe care le efectuează, ministrul a negat şi a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă efectuează intervenţiile chirurgicale în mod gratuit.

"Timpul liber îmi aparţine şi sunt medic, fac o chirurgie complexă, şi sunt cazuri complexe - centrul din Sibiu este singurul centru din regiune. Toate intervenţiile sunt făcute la cerea pacienţilor, în timpul liber şi totul este foarte bine statuat de către ANI care mi-a permis acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii la B1 Tv.

Ministrul a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă ar fi dispus să opereze într-un spital public şi a menţionat că plănuise să intre în operaţie în urmă cu trei săptămâni la Spitalul "Marie Curie", însă nu a mai participat la operaţie deoarece a intervenit o şedinţă de guvern.

"Am ajutat acum trei săptămâni echipa de la 'Marie Curie', am trimis colegii mei, era plănuit să intru în operaţie, numai că a intervenit o şedinţă de guvern", a adăugat Costache.

Sanador a confirmat, pentru Libertatea, informaţia potrivit căreia chirurgul Horaţiu Moldovan a păstrat colaborarea cu spitalul privat şi după ce a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. "Vine la Sanador zilnic, începând cu orele 16, şi-a schimbat programul", a declarat, pentru sursa citată, Carmen Chioţea, director de marketing la Sanador. Horaţiu Moldovan are cu spitalul un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, a confirmat unitatea privată.

Şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache operează pacienţi cu probleme cardiovasculare la Sibiu. În timpul liber, când nu decide politicile sănătăţii care îi afectează atât pe aceştia, cât şi spitalele private, cum este clinica Polisano, parte din grupul Medlife, cu care colaborează, după cum scrie Libertatea.

Modificările promovate de Costache, Moldovan şi guvernul din care aceştia fac parte vor transfera mai mulţi bani din fonduri publice către spitale private ca Sanador sau Polisano/Medlife. Este vizat inclusiv programul naţional de intervenţii cardiovasculare, la care cei doi participă în calitate de chirurgi.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate - finanţate de stat – vor putea fi derulate "unitar" de către furnizori publici şi privaţi.

Potrivit "Notei de fundamentare" a documentului, în prezent, "programele naţionale de sănătate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule".

"În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum şi furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate", se arată în document.

OUG propune ca "serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale".

"Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate", se mai arată în Nota de fundamentare.

Proiectul este în dezbatere publică până în 28 februarie.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Horatiu Moldovan ministrul Sănătăţii Polisano Sanador Victor Costache
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 ian 00:12
Răspunde | Votează email 0 email
daniela
Pai nu s-a suparat Dl Orban cand la orele 19.00 din seara nu si-a gasit salariatii la Guvern? Da, scuze,salariatii,nu ministii . Acestia au program de la 8.00 la 16.00? Desigur dansii se catpulteaza la Sanador Bucuresti si Polisanu Sibiu. Iar noi le platim salariul cf contractelor dansilor cu Guvernul si PNL.Sanador Bucuresti,il cunosc.Tatal meu a fost internat acolo, 6 zile, 6500Ron. Aoperiti ceva si de asigurarile sociale cam 1000 Ron, acum 5 ani.Servicii medicale bune, seara insa, bate vantul prin sectii. Ii dadeam noi sa manance. Mancare buna, felicitari.Daca ai nevoie de doctor dupa 18.00, nu-i, ptr ca sunt fie salariati la stat si sunt acasa fie ca Dl secretar de stat, cu alte atributii.
Faptul ca dl ministru vrea sa avantajeze spitalele private in defavoarea celor de stat este contrar sloganului PNL privind poporul si binele lui. Pentru ca pensionarii de rand nu vor mai puta sa beneficieze de serviciile medicale ale acestor spitale private decat daca vor plati personal mai bine de 80% din cheltuieli.Posibil ca pensionarii din Sibiu sa fie mai bogati decat cei din Bucuresti, Sa inceapa experimentul cu sibiul. Desi dl ministru este ministrul tuturor romanilor care isi doresc o Romanie normala asha cum le-a promis-o dl Iohannis. Altfel, pare ca Dl ministru ajuta Ministerul Muncii si (ne)Protectiei Sociale in gasirea solutiei pentru plata pensiilor dar si pentru majorarea lor.
Desfiintarea sau nedreptatirea policlinicilor si spitalelor de stat este o masura anti consitutionala pentru ca se refuza dreptul cetateanului la asistenta medicala protejata de stat. Se vor reduce analizele medicale gratuite, acel pachet minim garntat.
Dle ministru, cititi Constitutia ca pe ea ati jurat la investire si respectati-o! Pe ea si pe juramantul lui Hypocrat.Nu va distrugeti cariera de o viata pentru o functie politica trecatoare!
29 ian 22:07
Răspunde | Votează email 0 email
nicu pascale
dăi -nainte cu tupeu, de la haită ia un leu.. și te dă dottore grande care n-ai habar de managementul pentru pălăria care ți-a pus-o yeti pe tărtăcuța minon.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H