Ce AVERI deţin interimarii care le-au luat locul primarilor corupţi. Câţi vor intra în „lupta” pentru un nou mandat

De la ultimele alegeri locale din 2012 si pâna acum, lumea politică a fost zguduită de numeroase scandaluri de corupţie în care au fost implicați primari celebri, precum Radu Mazăre, Gheorghe Ştefan (Pinalti), Gheorghe Nichita sau Romeo Stavarache. După suspendarea lor din funcţie, la cârma primăriilor au trecut, în majoritatea cazurilor, viceprimarii. Ce averi au aceştia şi câţi dintre ei vor candida, în sinteza de mai jos.

16 mai 2016, 05:24
Ce AVERI deţin interimarii care le-au luat locul primarilor corupţi. Câţi vor intra în „lupta” pentru un nou mandat

La Iași, Gheorghe Nichita a fost suspendat, în 2015, din funcția de primar al municipiului, iar atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul Mihai Chirică.

Mihai Chirică, un fost apropiat al lui Nichita, face parte din Partidul Social Democrat și timp de 10 ani a ocupat postul de director tehnic al Primăriei Iași. În 2011, acesta era deja un om foarte bogat, cu o vilă foarte luxoasă în centrul Iașiului, de 240 de mp, vilă care în 2015 nu mai apare ca fiind a lui.

Conform declaraţiei de avere pe 2015, primarul interimar al Iaşiului deţine două păşuni în judeţul Iaşi (5600 mp), un teren de 305 mp şi o locuinţă de 72 de mp în municipiul Iaşi. Acesta nu are autoturisme, bijuterii sau opere de artă, nici alte bunuri a căror valoare să depăşească 3000 de euro. Mihai Chirică a contractat un credit la Reiffeisen Bank în valoare de 20.000 de euro şi a împrumutat de la Bădărău Alexandru suma de 112.000 de lei în anul 2014.

Salariul de viceprimar a lui Mihai Chirică este de 64.304 lei pe an. El mai câştigă 5000 de euro anual din închirierea unui apartament în Iaşi.

Mihai Chirică va candida din partea PSD pentru funcţia de primar al Iaşiului la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, a fost viceprimar şi i-a luat locul lui Radu Mazăre atunci când acesta a fost suspendat din funcţie de prefectul judeţului, în urma acuzaţiilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Făgădău a fost anunţat încă de la sfârşitul anului trecut ca fiind candidatul PSD pentru Primăria Constanţa.

Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015, Decebal Făgădău este posesorul unui teren de 1000 de mp şi a două apartamente, toate situate în Constanţa. Conduce o Dacia Logan din 2007, primită mostenire de soţia sa şi nu deţine bijuterii sau alte bunuri a căror valoare depăşeşte 3000 de euro. Deţine suma de 200.000 de lei în bani cash şi are un credit la OTP Bank România în urma contractării sumei de 38.000 franci elveţieni.

În ceea ce priveşte veniturile lui Decebal Făgădău, acesta are nici mai mult nici mai puţin decât 4 surse de venit. În declaraţia de avere figurează cu o indemnizaţie de la Primărie în valoare de 41.664 lei pe an, salariu de la S.C. Pozitron Medical Investigation SRL de 41.610 lei anual, salariu de la S.C. Cardioscan SRL, Timişoara de 30.000 de lei anual şi un alt salariu de la S.C. Poseidon Management SRL în valoare de 491 de lei pe an.

Ilie Birzu a devenit primar interimar al Bacăului după ce s-a luat act pe 15 martie 2016 de ordinul de suspendare a lui Romeo Stavarache din funcţia de primar. Penelistul Birzu este consilier local, neîntrerupt, încă din 1992.

În declaraţia de avere pe 2015, Ilie Birzu figurează cu două terenuri intravilane, un teren agricol, două apartamente şi o casă, toate în judeţul Bacău. Nu deţine bijuterii, opere de artă, conturi sau depozite. Are un venit anual de 42.710 de lei, venit cumulat din salariul de consilier local, cu cel de director adjunct la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău (ADIZM Bacău). Soţia primarului interimar are un salariu de 44.892 de lei anual, ea ocupând funcţia de director al Colegiului Naţional de Artă George Apostu din Bacău.

La Piatra Neamţ, Dragoş Chitic l-a înlocuit la conducerea Primăriei pe Gheorghe Ştefan, după ce acesta a fost suspendat din funcţie. Chitic va candida pentru fotoliul de primar la Piatra Neamț din partea PNL la alegerile din 5 iunie.

Conform declaraţiei de avere pe 2015, Dragoş Chitic este de departe cel mai avut primar interimar dintre cei enumeraţi mai sus. El deţine trei terenuri intravilane, unul agricol şi unul forestier. Are două apartamente în Piatra Neamţ, o casă de vacanţă şi două autoturisme Volkswagen Passat.

De asemenea, PNL-istul are şi două depozite bancare: unul la CEC Bank de 5100 de euro, iar altul la ING Bank în valoare de 55.000 de lei, plus un cont la ING de 8.800 de lei. Chitic a contractat şi un credit de 45.000 de lei de la ING Bank.

Dragoş Chitic are mai multe surse de venit, printre care un contract de muncă la ADI Urbtrans, de unde câştigă 25.028 de lei anual, salariul de consilier local de 4.333 pe an şi încă un venit de la Primăria Piatra Neamţ de 17.403 lei pe an. El mai câştigă 2.464 de lei anual ca membru A.S.A. Soţia lui Chitic are şi ea un venit anual de 26.770 de lei.

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, şi-a pierdut pe 3 martie 2016 mandatul în urma condamnării definitive la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Conducerea Primăriei Buzău a fost preluată de viceprimarul Fănică Bârlă. 

Potrivit declaraţiei de avere pe 2015, Fănică Bârlă deţine 3 terenuri intravilane, un spaţiu comercial în municipiul Buzău, 5 autobuze şi un autoturism Seat Leon. El are deschis şi un cont la Banca Transilvania de 30.000 de lei, dar are şi datorii în valoare de 35.000 de euro la Banca Transilvania şi Raiffesein Bank.

Fănică Bârlă are un venit lunar de 37.616 lei sub formă de indemnizaţie şi 7200 de lei din închirieri auto. El va intra şi în cursa din iunie 2016 pentru conducerea Primăriei Buzău.

Şi oraşul Ploieşti se află într-o situaţie asemănătoare. Iulian Bădescu, fost primar al oraşului, şi-a pierdut mandatul în 2015, când a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Atribuţiile lui Iulian Bădescu au fost preluate de viceprimarul Cristian Mihai Ganea. 

Primarul interimar al Ploieştiului, Cristian Mihai Ganea, nu deţine terenuri, clădiri şi nici bunuri mobile sau alte bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă. Nu are nici conturi sau depozite bancare însă are datorii de 125 de mii de euro. Acesta avea în 2015 un venit anual de 8.284 lei din funcţia de consilier şi 8.028 lei ca economist la firma SC A&P Finance Consulting SRL. Mai câştigă 1692 de lei anual ca membru AGA al SC Hale şi Pieţe SA, 1692 de lei anual ca membru AGA al SC SGU SRL şi alşi 1692 de lei ca membru AGA al SC TCE SA. Cristian Ganea este şi mebru CA al Spitalului de Boli Infecţioase şi al Spitalului de Pediatrie, de unde câştigă 250 de lei anual. 

Cristian Ganea este candidatul PSD la Primăria Ploieşti la alegerile locale din luna iunie.

Nici Capitala nu este într-o altă situaţie decât marile oraşe din România. După ce Sorin Oprescu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz şi constituire de grup infracţional, conducerea Primăriei Bucureşti a fost preluată de primarul interimar Ioan Răzvan Sava.

În declaraţia de avere de la începutul mandatului de primar general interimar al Bucureştiului, Ioan Răzvan Sava a declarat că deţine un teren agricol în oraşul Pantelimon de 480 de mp, un apartament în municipiul Bucureşti, două autoturisme (un Jaguar şi o Dacia Logan), bijuterii în valoare de 20.000 de euro, obiecte de artă şi de cult în valoare tot de 20.000 de euro şi un cont la ING Bank de 340.000 de RON. De asemenea, în declaraţia de avere el figurează şi cu datorii la bănci în valoare de 190.00 de euro.

Ca venit anual, Ioan Răzvan Sava a declarat că are un salariu de consilier de 11.913 RON, în vreme ce soţia sa, Sava Claudia Cătălina, ca şef de departament la Autoritatea de Supraveghe Financiară câştigă anual 273.465 RON. Primarul interimar al Capitalei mai primeşte anual suma de 16.000 RON drept moştenire de la tatăl său.

În ceea ce priveşte alegerile locale din iunie, penelistul Răzvan Sava nu a fost niciodată în cărţi pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, dar în schimb şi-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4.

Şi fostul primar al sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost suspendat din funcţie din cauza problemelor cu legea. El a fost înlocuit de viceprimarul Mihai Mugur Toader, care de altfel este şi candidatul PSD la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 2.

Potrivit declaraţiei de avere, primarul interimar al sectorului 2 are două terenuri în Argeş, un apartament în Bucureşti şi o casă de vacanţă în Argeş, un autoturism Dacia, tablouri şi bijuterii în valoare de 10.000 de euro. Pe de altă parte, Mihai Toader are şi un împrumut de 30.000 de euro, contractat de la persoane fizice. Venitul său anual din funcţia de viceprimar era de 46.116 RON.