Ce beneficii are slăninuța afumată pentru sănătate, atunci când este consumată cu moderație

Slăninuța afumată, una dintre delicatesele sărbătorilor de iarnă, are beneficii neștiute pentru sănătate, dar trebuie consumată cu moderație.

20 dec. 2023, 15:49
Ce beneficii are slăninuța afumată pentru sănătate, atunci când este consumată cu moderație
Ce beneficii are slăninuța afumată pentru sănătate

Masa de sărbători nu poate fi completă fără slăninuța afumată. De Crăciun, unul dintre obiceiurile românilor este ca masa să  fie plină cu tot felul de preparate tradiționale, dar pentru asta trebuie să scoat din buzunare bani serioși.

Potrivit specialiștilor, slănina este un preparat sănătos. Bogată în acizi grași Omega 3, cu o multitudine de beneficii atât în planul sănătății cardiace, cât și al imunității, însă, când consumăm slăninuță afumată trebuie să ținem cont de un lucru: moderația.

Citește și: EXCLUSIV Cât te costă o porție de păstrămioară de berbecuț la Târgul de Crăciun din București. Produsele tradiționale se vând la prețuri destul de piperate

Prin supermarketurile din București, un kilogram de slănină costă nu mai puțin de 61 de lei, dar poate ajunge și la 120 de lei. Dar pe masă nu putem pune doar asta. Mai trebuie șorici, niște cârnați, caltaboși și alte delicatese făcute în stil tradițional. La rândul lor, au prețuri care depășesc lejer 60 de lei pentru un kilogram. Friptura de porc este, la rândul ei, destul de costisitoare. Prețul pentru un kilogram de carne de porc este în jurul a 24 de lei.

Nu este un produs care să fie recomandat  în curele de slăbire, slănina este, cu siguranță, printre favoritele românilor. Ultimele studii efectuate de medici indică că acest produs tradițioonal este mult mai sănătos decât s-ar crede.

Cardiologii susțin că slăninuța, consumată cu moderație, aduce un ritm cardiac regulat. De asemenea, întărește mușchiul cardiac și facilitează circulația sângelui. Slănina este un bun remediu pentru durerile articulare.

Slănina este eficientă și pentru mastită. Pe locul inflamat se pune o felie subțire de slănină, se bandajează zona și efectul este rapid. La fel și în cazul durerilor de dinți: o felie mică de slănină cât mai puțin sărată se pune pe dintele dureros și se așteaptă 20 de minute.

Citește și: Cât costă un kilogram de slăninuță afumată în supermarketurile din Capitală. Prețuri explodate înainte de sărbători

Cei ce vor să consume alcool în cantități mai mari trebuie să știe că slănina le vine în ajutor. Înainte de a consuma alcool, câteva bucățele de slăninuță afumată pot crea un pansament gastric și preveni absorbția prea rapidă de alcool.

În plus, conținutul mare de acid arahidonic favorizează scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, are efecte antiinflamatorii demonstrate.