Prima reacţie a Comisiei Europene privind folosirea bicarbonatului de sodiu în mici

Micii româneşti au ajuns pe masa Comisiei Europene. Înalţii oficiali de la Bruxelles trebuie să stabilească dacă permit în continuare comercializarea mititeilor care conţin bicarbonat de sodiu. Folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 în reţeta "mititeilor" de către industria cărnii din România pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate. Mai mult, solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz. Producătorii de carne din ţara noastră au făcut apel la membrii comisiei și susțin că bicarbonatul nu este nociv.
Iulian Tudor
03 mai 2013, 10:21
Prima reacţie a Comisiei Europene privind folosirea bicarbonatului de sodiu în mici

Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari„, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului Tonio Borg.

Guvernul României a anunţat joi că reprezentantul său va aborda cu acest prilej, la solicitarea Asociaţiei Române a Cărnii, chestiunea introducerii reţetei produsului mititei pe lista reţetelor tradiţionale, alături de burger şi cârnatul spaniol chorizo, scrie agerpres.ro.

Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul mititeilor. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugaţi. Noua listă este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive şi va intra în vigoare de la 1 iunie„, a adăugat Frederic Vincent.

Practic, este vorba despre anexa II a Regulamentului CE nr. 1333/2008 al Consiliului UE şi al Parlamentului European privind aditivii alimentari, amendată trei ani mai târziu prin Regulamentul nr. 1129/2011, care intră în vigoare de la 1 iunie 2013.

Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei – n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor. În cazul concret al folosirii E 500 în mititei, folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

 Sorin Minea, director Romalimenta, a declarat, la România TV, că exste exclus faptul ca României să îi fie interzis să mai producă mici. În schimb, normele referitoare la reţeta lor de preparare pot deveni mai severe. „Micul nu poate să dispară de pe piaţa românească. Miza este ca el să fie permis şi pe piaţa europeană”, a declarat Minea. Acesta s-a pronunţat pentru revenirea la cea mai veche reţetă de mici păstrată, ce datează de la 1900. În aceste condiţii, micul ar putea deveni un brand românesc recunoscut pe plan european.

Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar ca toţi producătorii să renunţe la alterările acestei reţete, alterări cauzate de folosirea mai multor aditivi. „De exemplu, nu înţeleg de ce trebuie să punem în mici şi reţete vegetale. Să nu be batem joc de reţetă, ăsta e principalul lucru„, a mai spus Minea.

La rândul său, consilierul prezidenţial pe probleme de agricultură Adrian Răduescu a arătat că restricţiile impuse de Comisia Europeană ar putea avea chiar un impact pozitiv asupra calităţii acestui produs. „Va circula micul tradiţional, cu o reţetă standard, ce va duce la îmunătăţirea calităţii micului”, a estimat Rădulescu.

Cea mai veche reţetă după care sunt făcuţi mititeii este cunoscută încă din anul 1900.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu banii din conturile curente ale românilor. Toți cei care au salariu pe card sau bani de zi cu zi trebuie să știe. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeissen sau CEC Bank și profitul este uriaș
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la bloc şi ţin bicicleta pe casa scării. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prezentatorul TV care se pune pe făcut bani. Vrea să dea marea lovitură
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia