Ce boli grave poţi face atunci când bei cu paiul. Obiceiul preferat de români aduce probleme nebănuite de sănătate

Românii iubesc să bea băuturile preferate cu paiul, precum milioane de oameni din lumea întreagă. Indiferent că e vorba despre cafea, suc sau alcool, băutul cu paiul poate fi , pentru multe persoane, o experienţă mai plăcută, care poate provoca, însă, probleme de sănătate.

02 aug. 2021, 23:52
Ce boli grave poţi face atunci când bei cu paiul. Obiceiul preferat de români aduce probleme nebănuite de sănătate

Deşi pare greu de crezut, atunci când bei cu paiul rişti să ai parte de probleme de sănătate, dar şi de frumuseţe. Medicii au atras atenţia asupra efectelor pe care băutul cu paiul le poate avea asupra organismului.

Probleme gastrice, provocate atunci când bei cu paiul

În momentul în care foloseşti un pai, bei mai mult decât o băutură. Băutul cu paiul duce la înghițirea de aer în exces, fapt ce se numește aerofagie.

„Acumularea excesului de aer în tractul gastro-intestinal se poate traduce prin mai multe erupții pentru a elibera aerul ingerat”, a explicat dr. Okeke-Igbokwe, conform Doctorulzilei.ro.

Pe lângă folosirea paiului, consumul de băuturi carbogazoase şi de alimente prea repede ar putea contribui şi ele la înghiţirea de mult aer.

Medicii spun că aerofagia reprezintă senzaţia de disconfort, de „prea plin” aparută după masa, din cauza înghiţirii aerului în timpul alimentaţiei, odată cu alimentele.

Senzaţia de „prea plin”, „balonare” sau de „gaze” apare din cauza unei cantităţi mari de aer în stomac. Uneori, aceasta este însoţită de dureri abdominale prin distensia peretelui gastric, de senzaţia de greaţă, sau chiar de vărsături. Excesul de aer este eliminat în mod normal prin eructații (ragâieli) sau prin trecerea aerului în tubul digestiv inferior, către rect, conform sursei citate.

Chiar dacă de multe ori cauzează disconfort, aerofagia nu este o problemă majoră, putând fi corectată prin corijarea viciilor de alimentaţie.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Medicul Adrian Marinescu nu vrea vaccinare obligatorie anti-COVID. „Funcţionează ca un bumerang. S-ar putea să obţii efectul invers”

Apar ridurile mari repede dacă bei cu paiul

De asemenea, medicului dermatolog Sejal Shah susţine că obiceiul de a bea lichide cu paiul cauzează riduri. Prin utilizarea regulată a paiului, mușchii tăi trec prin mișcarea repetitivă de a țuguia buzele. Această mișcare descompune colagenul din apropierea gurii, provocând apariția cutelor permanente ale pielii.

Băutul cu paiul creşte riscul apariţiei de carii

Unele persoane folosesc paiul pentru a evita cariile, însă acest lucru nu este foarte folositor. „Zahărul din băuturi răcoritoare sau acidul din vin și cafea încă îți ating dinții, chiar și atunci când folosești un pai. S-ar putea ca acest zahăr să se îndrepte către molarii tăi, loc unde este cel mai probabil să apară carii”, explică medicul stomatolog Kami Kohani.

Te poți îngrășa dacă bei cu paiul

Potrivit Washington Post, paiele te pot face să bei mai mult decât dacă ai folosi un pahar sau o ceașcă, iar dacă bei băuturi bogate în calorii, acest lucru ar putea duce la îngrășare.

În plus, băutul printr-un pai neutralizează mirosul unei băuturi, ceea ce ar putea duce și la un consum excesiv, conform Telegraph. Utilizarea unui pai nu va duce automat la creșterea în greutate, dar ar putea face mai dificilă limitarea caloriilor în ceea ce privește băuturile.

Citeşte şi: Raed Arafat atrage atenţia despre valul 4. Mijloacele de transport în comun, cele mai periculoase medii. Anunţul făcut de şeful DSU