Raed Arafat atrage atenţia despre valul 4. Mijloacele de transport în comun, cele mai periculoase medii. Anunţul făcut de şeful DSU

Raed Arafat a venit cu noi informaţii despre modul în care pandemia de coronavirus evoluează în România.

02 aug. 2021, 21:13
Raed Arafat atrage atenţia despre valul 4. Mijloacele de transport în comun, cele mai periculoase medii. Anunţul făcut de şeful DSU

Raed Arafat atrage atenţia despre valul 4. Şeful DSU a vorbit luni seară, la Digi 24, despre modul în care ne afectează canicula, despre pericolele la care ne supune aglomeraţia din mijloacele de transport, dar şi despre apariţia unui nou antiviral care ar putea exista împotriva coronavirusului.

Raed Arafat atrage atenţia despre valul 4. Mijloacele de transport în comun, cele mai periculoase medii

Ce spune şeful DSU despre căldură

„Sunt apeluri, oamenii în mare parte ascultă şi nu ies în perioada de maximă expunere. Evită anumite activităţi care sunt cu efort în timpul în care căldura e maximă. N-avem semnale că au fost cazuri mai multe ca până acum. Nu e o creştere semnificativă. Un val de caniculă afectează persoanele în vârstă şi persoanele fără posibilităţi, care nu îşi permit un aer condiţionat. Aceşti oameni sunt sfătuiţi să meargă măcar la un magazin unde există aer condiţionat.

Rolul vecinilor care au aer condiţionat, rolul autorităţilor, e să îl ducă pe omul bolnav la aer condiţionat. Acesta e modul prin care se previne decesul la oamenii cu afecţioni şi oamenii în vârstă.”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat despre aglomeraţia de la mare şi din mijloacele de transport

„Noi am tot atenţionat la transmiterea COVID, lumea e în situaţia în care nu mai crede în acest virus. Avem varianta Delta, care se transmite mult mai repede. Sunt studii care spun că severitatea şi ajungerea la spital e mai mare decât în variantele celelalte. Vaccinarea e cea mai bună soluţie. Mă îngrijorează că în anumite transporturi în comun nu se mai poartă mască. Riscul e foarte mare aici şi în birouri trebuie respectate regulile. Eu zic că va trebui să fim foarte atenţi pentru noua perioadă. De noi depinde cum vom trece prin acest val, care e iminent. Avem veşti bune. Se dezvoltă şi un antiviral pentru acest virus, dar durează. Nu trebuie să lăsăm garda jos! Toate studiile arată că dacă eşti vaccinat pot să fii total asimptomatic şi să transmiţi boala mai departe. Încă avem oameni care cred în inepţiile de pe Facebook şi nu cred în ce se spune în toată Europa. Sperăm să fie ultimul val. Mai ales dacă apare terapie şi ne vaccinăm cei nevaccinaţi. Cine se vaccinează mai repede, se protejează mai repede”

Când se va face vaccinarea cu a treia doză

„Am înteles că se aşteaptă decizia Agenției Europene pentru Medicamente. E o decizie la nivelul Comitetului de Vaccinare. E posibil să se întâmple şi în ţara noastră. Aici trebuie balansată treaba, să vedem cine are nevoie de a treia doză. Cei cu cu comorbidităţi şi alte probleme, să aibă întâietate. Pe de altă parte, unii nu susţin a treia doză pentru ca ţările sărace să poată avea parte de doze de vaccin. Situaţie e clară. Răspândirea cu varianta Delta e  mult mai mare.  Masca şi vaccinul sunt protecţia reală. Incidenţa e sub 1 la mie. Suntem la 0,06 incidenţă, media naţională. De la 2 la mie ne întoarcem la situaţie dinainte de 1 august.

Ce pot să spun, la această incidenţă, mai mult decât purtarea măştii, la mall… oricum am fost recent la mall şi cei mai mulţi purtau mască, dacă se respectă masca şi distanţarea, la această incidenţă nu mai e nevoie de alte măsuri. Dacă însă creşte incidenţa vor fi măsuri în plus. Orice localitatea care ajunge la 2 la mie, se aplică măsurile la care am fost până acum.”

Arafat laudă Salvamontul

Raed Arafat consideră că Salvamontul a evoluat mult în ultimii ani şi a început să se vadă din ce în mai mult în sistemul de salvare integrat. El a subliniat rolul major al salvamontiştilor în perioada inundaţiilor din judeţul Bacău.

„Rolul lor este extrem de important, fie că vorbim de Salvamont sau de Salvaspeo – acţiuni de salvări speologice. În ultima perioadă salvamontului i s-a adăugat componenta canină – câinii de avalanşă. Colaborarea cu MAI, SMURD, Jandarmerie sau serviciile de ambulanţă au dus la îmbunătăţirea activităţii în zonele montane şi la salvarea de vieţi. De ziua Salvamont, transmit celor de la serviciile publice sau voluntari ‘La mulţi ani!’, mult succes şi mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut până acum”, a afirmat, duminică, Raed Arafat, într-un mesaj video pe Facebook cu prilejul Zilei Salvamont.

Citeşte şi: Raed Arafat despre a treia doză de vaccin: „E posibil să se întâmple şi în ţara noastră”