Ce cadouri au primit Geoană şi Anastase în 2011

Covoare lucrate manual, sculpturi, servicii de cafea şi picturi în ulei. Sunt doar câteva dintre cadourile pe care preşedinţii Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor, le-au primit în 2011. Valoarea totală a bunurilor primite depăşeşte puţin 5.000 de euro.

RomaniaTV.net
30 dec. 2011, 16:23
Ce cadouri au primit Geoană şi Anastase în 2011

Cele mai scumpe cadouri au fost primite, în 2011, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acestea, 15 la număr, însumând 3565 de euro.

Cel mai scump cadou primit de Anastase a fost evaluat la 1000 de euro, el constând într-o geantă din piele sintetică conţinând un covor lucrat manual cu motive tradiţionale, oferit de delegaţia parlamentară din Republica Azerbaidjan, iar cel mai ieftin a fost evaluat la 25 de euro şi a constat într-un album intitulat „Travel in Georgia”, oferit de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili.

Anastase a primit obiecte decorative, albume, vaze de cristal, sculpturi, tablouri.

Roberta Anastase nu a păstrat niciunul dintre cadouri, bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul acţiunilor de protocol în exercitarea mandatului în 2011 rămânând în patrimoniul Camerei Deputaţilor.

Fostul preşedinte al Senatului Mircea Geoană a primit, în 2011, 22 de cadouri, în valoare totală de 2127 de euro. La fel ca Anastase, Geoană nu şi-a însuşit niciunul dintre bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul acţiunilor de protocol în exercitarea mandatului.

Cel mai scump cadou primit de Geoană a fost evaluat la 515 euro şi a constat într-un covor din lână ţesut manual, iar cel mai ieftin a costat 8 euro şi a constat într-o farfurie din ceramică albă.

Geoană a mai primit un serviciu de cafea, un bol de formă semisferică, o scrumieră din porţelan alb, albume fotografice, un stilou cu bilă confecţionat din răşină, un stilou cu peniţă din aur, diferite casete din lemn, un set de şase pahare mici, fără picior, pentru rachiu, din cristal turnat şi şlefuit, covoare din lână ţesute manual, un ceas electronic cu quarz de perete, o pictură în ulei.

Tot 22 de cadouri a primit în 2011 şi preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, acestea însumând 1075 euro.

Corlăţean a păstrat cadourile, fiindu-i restituite, printre altele, o casetă conţinând o ceaşcă de cafea cu farfurioară, în valoare de 15 euro, un album monografic evaluat la 30 de euro, un platou ceramic de 15 euro, un suport pentru lumânare din sticlă, de 10 euro, o pictură în tempera, de 120 de euro, un platou de metal, de 50 de euro.

Au mai primit cadouri senatorii Cristian Diaconescu, Mircea Diaconu, Petru Filip, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Georgică Severin, Raymond Luca.

Actualul preşedinte al Senatului, Vasile Blaga, care a preluat funcţia la sfârşitul anului 2011, nu figurează în evidenţa Comisiei de Evaluare şi inventariere a bunurilor primite cu titlu gratuit.

Potrivit legii, demnitarii trebuie să declare cadourile de peste 50 de euro primite în exerciţiul funcţiei. Cadourile estimate a valora până în 200 euro pot fi păstrate de demnitar, cele evaluate peste această sumă putând fi păstrate dacă demnitarul achită diferenţa între 200 euro şi valoarea cadoului respectiv.