Ce cantitate de alcool va permite Uniunea Europeană să consumi la volan. Noua limită de vârstă pentru carnet

Ce cantitiate de alcool va permite UE să consumi la volan și care va fi noua limită de vârstă pentru a avea carnet.

14 ian. 2024, 08:53
Ce cantitate de alcool va permite Uniunea Europeană să consumi la volan. Noua limită de vârstă pentru carnet
Ce cantitate de alcool va permite UE să consumi la volan

Uniunea Europeană se pregătește să stabilească un set de noi reguli în privința condusului. Cele mai importante dintre acestea ar fi posibilitatea de a avea carnet de la 17 ani, consumul de alcool până la limita de 0,2 grame/litru, carnetul pentru șoferii de camion va fi de la 18 ani. Totodată, carnetul pentru a conduce dubițe cu 16 pasageri va fi  de la 18 ani, carnetul va fi valabil 15 ani, iar pentru șoferii care au 70 de ani sau mai mult, doar 5 ani.

În ceea ce porvește limitele pentru alcoolul la volan, acestea pot fi decise independent de statele membre.

Comisia pentru transporturi a probat noile norme UE privind permisele de conducere pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Pentru a intra în vigoare, ele trebuie votate, iar acest lucru se va întâmpla în martie anul acesta.

Citește și: Cum scapi de starea de mahmureală după ce ai băut alcool. Remediile care te ajută să te simți mai bine

Una dintre cele mai revoluționare propuneri e coborârea limitei de vârstă pentru carnet la 17 ani, dacă șoferul e însoțitt. Șoferii de camioane și de vehicule pentru transport pasageri coboară la vârsta de 18 ani.

Parlamentarii au convenit să permită tinerilor de 18 ani să obțină un permis pentru a conduce camionete cu până la 16 pasageri pentru a reduce deficitul de șoferi profesioniști, cu condiția ca aceștia să aibă un certificat de competență profesională (în caz contrar, limita de vârstă este de 21 de ani).

Tinerii de 17 pot fi eligibili pentru un permis dacă sunt însoțiși de un șofer mai experimentat.

Șoferii neexperimentați vor trebui să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani. În această perioadă, șoferii începători se vor confrunta cu restricții, cum ar fi o limită de 0,2 g/l de alcool și alte sancțiuni mai dure pentru încălcarea regulilor.

În România nu este permis să consumi alcool la volan, dar în alte state este permis.

Cel mai des întâlnit standard pentru nivelurile aceptabile de alcool în sânge în timp ce te afli în volan este în Europa de Vest de  0,5 ‰. În majoritatea țărilor din Europa de Est această cifră este mai mică și variază între 0,0 ‰ și 0,3 ‰.

Citește și: Taxe şi impozite 2024. Majorare cu 500%. Nu poţi să-ţi îneci amarul, se scumpesc alcoolul şi ţigările!

Legislația rutieră din Romînia nu este similară cu cea din multe țări europene, având toleranță zero atunci cînd vine vorba despre consumul de alcool la volan.

Legea românească este aproape identică cu cea din Elveția, cu valori contravenționale cuprinse între 0,1 și 0,4 și penale peste 0,8 ‰.

Uniunea Europeană va permite o extindere a valabilității carnetului la 15 ani. În schimb, pentru persoanele de peste 70 de ani, controalele trebuie făcute la fiecare 5 ani.